Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borgholms kommun vill locka fler unga till äldreomsorgen och de börjar med epa-ungdomarna. Foto: Amanda Svensson/SVT

Borgholms epa-kids kan bli chaufförer åt öns åldringar

Publicerad

Behovet av hemtjänstpersonal är stort i Borgholms kommun. Därför pågår just nu en utredning om att anställa unga med A-traktorer i hemtjänsten sommaren 2024.

– Det lockar lite ifall jag får köra min epa och få bra betalt, säger Casper.

Parkerade i rad med dinglande doftgranar, epa-dunk och högljudda motorer är vi vana att se unga A-traktorförare. Men till sommaren 2024 kan ungdomarna eventuellt också påträffas inom hemtjänsten i Borgholms kommun.

På uppdrag av socialnämnden ska socialchefen utreda möjligheten att anställa unga A-traktorförare i hemtjänsten.

– Det skulle passa ypperligt att få in epa-ungdomar och få dem att intressera sig för vår verksamhet, säger socialnämndens ordförande Joel Schäfer (S).

Säkerheten är viktigast 

Alla A-traktorförare som SVT Nyheter Småland träffar är dock inte övertygade om att idén är bra. Bland annat finns betänkligheter kring säkerheten.

– Vi är så unga och många A-traktorer går olagligt. Så du har en större plikt och måste tänka mer på säkerheten och allt möjligt, säger A-traktorföraren Albin.

Hör Casper och Albin berätta mer om A-traktorer och hemtjänsten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.