Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nina Klasson om hur föreningen Motorburen Ungdom Öland bildades. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Dödsolyckan på Öland startade föräldrarnas engagemang för epaungdomarna

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2020 omkom en tonårspojke i en a-traktorolycka på Öland. Den tragiska händelsen fick föräldrar till bilintresserade ungdomar att engagera sig. De bildade en förening med syfte att skapa en meningsfull fritid för tonåringar som gillar motorer.

Dagen efter olyckan samlades vänner och anhöriga för att sörja tillsammans. Tvåbarnsmamman Nina Klasson från Färjestaden var på plats. Hennes söner kände pojken, och de delade intresset för A-traktorer.

– Där och då på parkeringen såg vi hur många det var som samlades. Vi insåg att vi måste göra något.

Mörbylånga

”Bortglömd grupp”

Insikten om hur många bilintresserade tonåringar som fanns på Öland, och att de inte hade någonstans att ta vägen, fick Nina att ringa runt till andra föräldrar.

– De har ingenstans att utvecklas sitt intresse, som är ljud, fordon, att ha någonstans att skruva. De är en bortglömd grupp.

Kort därefter skapades föreningen Motorburen Ungdom Öland. Idag är Nina ordförande och föreningen har tjugo medlemmar, och runt femton engagerade föräldrar.

Letar lokaler

Men vägen därifrån har inte varit spikrak. föreningen kämpade länge med att hitta en lämplig lokal, och så sent som i början av oktober 2022 kunde de inviga sitt ”hängställe” i Algutsrum, Mörbylånga kommun.

– Alla spelar inte fotboll, alla ska kunna ha en meningsfull fritid, säger Nina Klasson.

Nu letar de med ljus och lykta efter en verkstadslokal där tonåringarna kan få mecka med sina A-traktorer.

– Jag tror inte det är så svårt egentligen, men jag tror att ”motorburna ungdomar” har en dålig klang. Folk är rädda för att släppa in oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet