Byggkranarna reser sig över horizonten på flera håll i länet. Men trots det råder en akut bostadsbrist. Foto: Jessica Gow/TT

Bostadsbrist i hela Kronoberg – trots hög byggtakt

Publicerad

Under 2016 påbörjades bygget av drygt 1.400 bostäder i Kronobergs län vilket är en fördubbling jämfört med föregående år. Men det räcker inte, enligt en rapport från Länsstyrelsen råder det nu bostadsbrist i hela Kronobergs län vilket inte skett på elva år.

Sedan 2006 har samtliga länsstyrelser i landet på uppdrag av regeringen genomfört den årliga bostadsmarknadsanalysen som visar hur läget är på bostadsmarknaden.

För första gången sedan dess är det något som sticker ut lite extra i Kronobergs län.

– Det vi kan se nu är att samtliga åtta kommuner i länet har bostadsbrist, det har inte hänt tidigare sedan vi fick uppdraget, säger Johanna Vinrot som är handläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

TV: Se hela inslaget om bostadsbristen

Resurssvaga grupper i behov

Under 2016 färdigställdes drygt 600 nya bostäder i länet, men trots den höga byggtakten råder en akut bostadsbrist. Enligt rapporten är en orsak att allt fler unga och nyanlända är i behov av bostad.

– Men det beror också på att allt fler föds i länet, säger Johanna Vinrot.

Enligt regeringens mål ska det byggas sammanlagt 250.000 nya bostäder i Sverige fram till år 2020. Men Boverkets analys pekar på ännu större behov än så, omkring 710.000 nya bostäder behöver byggas i Sverige fram till 2025.

Svårare på landsbygden

Men enligt rapporten från Länsstyrelsen i Kronoberg är det svårare för de mindre kommunerna i länet att bygga nytt.

– Både privatpersoner och byggherrar uppger att det har svårt att få banklån för att bygga nytt, vad det beror på framgår inte, säger Johanna Vinrot.

Majoriteten av de bostäder som nu byggs i Kronobergs län är lägenheter i flerbostadshus, det rör sig om hyres- eller bostadsrätter. Ett välkommet tillskott på en bostadsmarknad där rotationen av boende just nu är för långsam.

– I Kronoberg består över hälften av alla bostäder av småhus, så byggnationen av lägenheter är ett välkommet tillskott, säger Johanna Vinrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.