Ett flerfamiljshus i Kolsrum utanför Högsby började brinna natten mot torsdag. Foto: SVT

Flerfamiljshus totalförstördes i brand utanför Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har fått föras till sjukhus efter en brand i ett flerfamiljshus i Kolsrum utanför Högsby under natten till torsdag. En kvinna är gripen misstänkt för grov mordbrand.

– Vi kommer låta huset brinna ner. Bedömningen är att det inte går att rädda, säger Johan Woxö, inre befäl på räddningstjänsten.

Lindrigt rökskadad

Branden startade i en lägenhet och spred sig sedan till ytterligare en lägenhet. Huset, som är ett gammalt trähus, innehåller totalt åtta lägenheter. Samtliga personer har evakuerats och två personer har förts till sjukhus med lindriga rökskador.

– Just nu håller vi på och försöker rädda så mycket som möjligt av värde innan allt försvinner, säger Johan Woxö.

Räddningstjänsten bedömer att huset inte går att rädda utan kommer att låta det brinna ner. Foto: SVT

Enligt Daniel Åström, räddningsledare på plats, finns det en oljetank i källaren som räddningstjänsten försöker förhindra från att läcka.

Avspärrat område

Räddningsstyrkor från fyra olika orter har funnits på plats för att arbeta med branden. Några av dem vände dock hemåt under morgonen.

Området runt huset är avspärrat av polisen så att räddningstjänsten kan arbeta ostört. Släckningsarbetet beräknas fortsätta hela torsdagen.

Vid lunchtid meddelade polisen att man under morgonen gripit en kvinna som är misstänkt för grov mordbrand.

– Det är en kvinna som ska ha varit boende i en lägenhet i huset, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.