Foto: Johan Nilsson / TT

Kustpilen siktar mot en miljon resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Fler valde att ta tåget genom Kalmar län under 2016, rapporterar P4 Kalmar. Nu satsar berörda kommuner tillsammans för att på sikt kunna rusta upp Stångådalsbanan och få ner restiden.

Antalet resenärer på Kustpilens sträckor fortsätter att öka, det rapporterar P4 Kalmar. Under 2016 skedde över 665 000 resor på Stångådals- och Tjustbanorna, en ökning med nästan 10%.

– Det är väldigt intressanta siffror som visar den goda utvecklingen och behovet av en väl fungerande och moderniserad Stångådalsbana, säger Michael Leijonhud, chef för Infrastrukturkansliet, till P4 Kalmar.

Sista striden om regionalbanorna

Satsar på högre mål

Kustpilens mål just nu är att nå en miljon resor och det är fullt möjligt, tror Michael Leijonhud på Infrastrukturkansliet, en sammanslagning av åtta kommuner som tillsammans jobbar för att utveckla väg och järnväg mellan Kalmar och Linköping.

Hoppas få ner restiden

Nu vill man visa upp den goda utvecklingen för Trafikverket, för att på sikt kunna rusta upp Stångådalsbanan. Genom att göra om banan till en mer fullgod bana, med helsvetsad räls, hoppas man kunna få ner restiden mellan Kalmar och Linköping till 2,5 timma. Projektet skulle kosta 1,2 miljarder kronor, enligt Infrastrukturkansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista striden om regionalbanorna

Mer i ämnet