Tågbanor splittrar (MP): ”Jag tycker att de är förrädare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är hårda ord mellan miljöpartister i Östergötland om de regionala Tjust- och Stångådalsbanorna.

Lokala partimedlemmar och politiker kritiserar sina partikamrater i regionstyrelsen som inte kämpar för att investera och rusta de båda järnvägarna.

– Om de tycker att deras egen position är viktigare än saken, så tycker jag att de är förrädare, säger Ulf Flodin (MP) som under flera år suttit i dåvarande landstingsfullmäktige för Miljöpartiet.

Men vice ordföranden i trafik- och samhällsbyggnadsnämnden i region Östergötland, Bengt Nordström (MP), försvarar sig:

– Behoven är så mycket större än tillgängliga resurser, så det måste till en prioritering.

Splittring

Splittringen inom miljöpartiet har nog aldrig varit större. I södra Östergötland har man en helt annan syn på Tjust- och Stångådalsbanorna.

– Vi i Kinda, Åtvidaberg och på andra platser längre ner i Östergötland är ju beroende av de här järnvägarna,  säger Claes Brandén (MP) ledamot av kommunstyrelsen i Kinda kommun.

Se hela inslaget: ”Man prioriterar vägar i väldigt hög utsträckning och bussar är något slags mantra.”

Gör som Kalmar

Miljöpartisten Claes Brandén har i decennier sett Tjust- och Stångådalsbanorna förfalla. Han är upprörd över att inte Östergötland gör som Kalmar län och kämpar för att få dem upprustade.

Claes Brandén (MP), ledamot av kommunstyrelsen i Kinda. Foto: SVT

– Region Östergötland skulle ju kunna trycka på som man gör i Kalmar, där man varit aktiv i sin dialog med regeringen och banornas upprustning, säger Claes Brandén (MP) ledamot av kommunstyrelsen i Kinda kopmmun.

Mött avvisande hållning

I Kalmar län ser man Tjust- och Stångådalsbanorna som en livsnerv för framtiden och lyfter fram detta till regeringen i sitt remissvar för framtidens infrastruktur. Östergötland nämner inte banorna med ett enda ord.

– Det är faktiskt så att de här banorna är inte det viktigaste för Östergötland, säger Göran Gunnarsson (C) ordföranden i Trafik och samhällsbyggnadsnämnden i region Östergötland.

– Jag har ju mött en del av maktens män inne i Linköping och jag möter ju samma avvisande hållning och det tycker jag är tråkigt, väldigt tråkigt, säger Claes Brandén (MP) ledamot av kommunstyrelsen i Kinda kopmmun.

Partilinjen kroknar

Ulf Flodin (MP) strider nu för att rädda Tjust- och Stångådalsbanorna, men får klent stöd av sina gamla partikamrater.

Ulf Flodin samlar in namn till stöd för hotade tågbanor

– De borde vara starka anhängare av en upprustning, för det är partilinjen. Men när partilinjen prövas mot koalitionspartierna i regionstyrelsen kroknar partilinjen, vilket är beklagligt.

Politiskt självmord

I region Östergötland styr i dag Miljöpartiet med Socialdemokrater, Liberaler och Centerpartister.

– Miljöpartiet sitter i den koalition de gör och de törs inte tycka i miljöfrågor. Att riva upp Tjust- och Stångådalsbanorna vore politiskt självmord, säger Franco Sincic (V) ledamot av trafik och samhällsbyggnadsnämnden i region Östergötland.

Nationellt ansvar

Miljöpartiets ledamot i trafiknämnden är Bengt Nordström men han är inte villig att stötta sina partikamraters strävan att rusta Tjust- och Stångådalsbanorna.

–  Jag vill inte sätta olika järnvägar i landet mot varandra, så den prioriteringen måste man göra på nationell nivå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.