I en av filmerna berättar polisen om till exempel vilka smaker droger kan ha. Foto: Skärmdump från polisens Facebook-sida.

”Bra med polisens filmer tills motsatsen är bevisad”

Uppdaterad
Publicerad

Sven Asplind på alkohol- och drogmottagningen i Kalmar anser att polisens satsning på informationsfilmer om droger är bra, men säger också att det alltid är vanskligt med information kring droganvändning. ”Den kan alltid användas på olika sätt”, säger han.

– Vi får lita på polisens bedömning att det ger bra effekt tills motsatsen är bevisad, säger Sven Asplind, behandlare på alkohol- och drogmottagningen i Kalmar.

Sven Asplind tycker att polisens satsning på att publicera korta filmer i sociala medier mestadels är bra. Han framhåller att det är polisen som har bäst erfarenhet från fältarbete och som bäst vet hur informationen om droger bör vara.

”Är vanskligt”

– Det är bra om de kan informera föräldrar kring droger på det här sättet. Men allt förebyggande arbete mot droger är vanskligt. Information kan alltid användas på olika sätt, säger han.

Sven Asplind anser också att det kan finnas en tydlig baksida med polisens filmer.

– Det som är dåligt är ju att det kan väcka ungdomars nyfikenhet kring droger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.