Liselotte Ross (V), ledamot i socialnämnden i Kalmar och Filip Hammar menar att Kalmarpolisens arbetssätt kan få motsatt effekt. Foto: SVT/TT

Kritik mot polisens drogklipp: ”Kontraproduktivt mästerverk”

Uppdaterad
Publicerad

Att polisen lägger ut filmer om droger på sociala medier för att stoppa användandet kan få motsatt effekt. Det anser bland annat vänsterpartisten Liselott Ross, ledamot i socialnämnden i Kalmar. Hon får stöd av programledaren Filip Hammar.

Sedan ett par veckor tillbaka har polisen i Kalmar börjat med en ny metod i arbetet mot drogmissbruk – att på sociala medier i videoform visa hur unga kan använda droger.

Filmerna har blivit virala succéer på sociala medier. Polisen har fått mycket positiva reaktioner men även det motsatta.

– Det skulle bli olyckligt om ungdomar ser det här som en informationsfilm, säger Liselotte Ross (V), ledamot i socialnämnden i Kalmar.

”Kontraproduktivt mästerverk”

Vänsterpolitikern fick se klippen efter att hennes dotter uppmärksammat henne.

– Det är ju ett så allvarligt budskap. Vi ser ju vad narkotikaanvändningen framför allt gör för unga människor. Så det är oerhört viktigt att man funderar på vilket sätt man gör de här filmerna, säger Ross.

Även pratshowen Breaking News väljer att ge en känga åt polisens arbetssätt i ett avsnitt.

– Den här filmen kan betraktas som ett kontraproduktivt mästerverk. Det roliga är att Kalmarpolisen är väldigt stolta över klippen, säger Filip Hammar programledare i sändningen.

”Ökar cannabisintresset”

I programmet visas även en modifierad version av Kalmarpolisens klipp där informationen uppfattas som drogreklam.

– Deras klipp skulle kunna få motsatt effekt, men Kalmarpolisen vägrar att inse det. Mycket märkligt. Sällan har så få poliser gjort så mycket för att öka cannabisintresset, säger Hammar i programmet.

Kalmarpolisen är medvetna om kritiken men har gjort en bedömning innan klippen laddades upp.

– De metoder vi använder oss av får inte fler att börja missbruka, säger Mattias Andersson, områdespolis.

Ni har även fått kritik om att ni borde prioritera andra arbetsuppgifter. Hur ser ni på det?

– Vi gör ju annat också. Vi har fått kommentarer om att vi borde jaga våldtäktsmän, men vi gör det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.