Maskinhall i Lörstad utanför Blackstad brann ned under måndagen. Foto: Leif Pettersson

Maskinhall utanför Västervik brann ned till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen började det brinna i en större maskinhall i Lörstad utanför Blackstad i Västerviks kommun och en gasflaska exploderade i byggnaden.

Larmet kom in vid 15:40 på måndagseftermiddagen, men trots att släckningsarbetet inleddes snabbt brann byggnaden ned till grunden.

– Maskinhallen kommer inte att gå att rädda. Vi har lyckats begränsa branden så det är ingen direkt spridningsrisk, sa Thomas Öberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Västervik på eftermiddagen.

Misstänkt pyroman i Ankarsum

Gasflaska exploderade

Det hade hörts en kraftig smäll från byggnaden innan räddningstjänsten kom till platsen. De misstänkte att en gasflaska som fanns i byggnaden hade exploderat. Risken för ytterligare explosioner gjorde räddningstjänstens arbete komplicerat.

När räddningstjänsten släckt och lyckats kyla brandplatsen kunde de konstatera att gasflaskan redan exploderat.

– Vi kunde med hjälp av en maskin lyfta bort plåtar och annan bråte som låg över platsen där gasflaskan skulle finnas. Vi kunde konstatera att gasflaskan exploderat och att den nu är ofarlig, säger Roger Landelius, räddningschef i beredskap, till SVT Nyheter Småland på kvällen.

Svetslågor kan ha orsakat branden

15 brandmän från Ankarsrum, Gamleby och Västervik har under eftermiddagen bekämpat branden, men nu i kväll kommer räddningstjänsten lämna över eftersläckningsarbetet till ägaren.

Det är en större maskinhall med fordon, släp och bränsletankar som har förstörts i branden. Brandorsaken är ännu oklar och polisen kommer att göra en teknisk undersökning på platsen, men ägaren har en teori.

– Ägaren har varit inne och svetsat i hallen cirka 20 minuter innan branden startade, så han tror själv att det är en möjlig orsak, men vi vet inte orsaken ännu, säger Roger Landelius.

Ingen person har kommit till skada, men branden kunde ha blivit betydligt större om omständigheterna inte varit så goda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt pyroman i Ankarsum

Mer i ämnet