Bränder skapar oro hos räddningstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

På brandstationen i Lessebo pratas och kommenteras det om den senaste tidens bränder på flyktingboenden.

Björn Svanberg är brandmästare i Lessebo för räddningstjänsten östra Kronoberg. Han berättar att den senaste tidens bränder diskuteras flitigt bland kollegorna.

– Det är klart att det pratas och kommenteras. Man tänker lite ”när ska det hända oss”? Vi har ju ett antal sådana boenden i vårt distrikt, så man undrar om det bara är en tidsfråga. Det brukar börja någonstans och sedan triggas vidare. Man är ju lite orolig för det, säger Björn Svanberg.

God brandsäkerhet

Samtidigt påpekar han att alla de etablerade boenden som finns följer bygglagstiftningen, och han känner ingen oro för personsäkerheten hos de boende.

– Även vid de tillfälliga boendena får vi möjlighet att se över lokalerna vad gäller personsäkerheten, så att det finns utrymningsvägar, larm eller brandvakter. Boendena dimensioneras efter det, berättar Björn Svanberg.

Och han vill han inte gå händelserna i förväg.

– Vi följer den nationella utvecklingen, både från MSB, länsstyrelsen och så. Just nu har vi ingen förhöjd beredskap, säger Björn Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet