Kvinna drömde att det brann – larmade räddningstjänsten Foto: TT/Johan Nilsson och Martina Holmberg

Två utryckningar på en vecka efter drömmar om bränder

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det hänt igen. I veckan fick ytterligare en brandkår i Småland rycka ut efter att en person drömt att det brann.

Det var många som höjde på ögonbrynen när SVT i förra veckan berättade om den ovanliga utryckningen i Vissefjärda i Emmaboda kommun.

Larmet gällde en brand, men på plats kunde räddningstjänsten konstatera att den som larmat redan insett att allt bara var en dröm. 

Nu en vecka senare hände det igen, denna gången i Älmhult. Räddningschef i beredskap i Älmhult tycker att det är helt osannolikt att det inträffat två gånger inom en vecka.

– Det är första gången som jag har hört talats om att någon har drömt och larmat. Det känns nästan lite komiskt att det har inträffat två gånger inom loppet av en vecka säger Roger Sällberg.

Drömbrand på äldreboende

Det var i tisdags kväll som räddningstjänsten i Älmhult ryckte ut efter att de kommit in ett samtal till SOS om att det brann i en lägenhet till ett äldreboende i kommunen. Men räddningstjänsten kunde snabbt konstatera att den äldre kvinnan som ringt in bara hade haft en dröm.

Vad tänker du om att räddningstjänsten åker på drömbränder?

– Ja, vad ska man tänka. Vi kan inte på något sätt nonchalera de eventuella drömmarna. Kommer det in ett larm som måste vi agera och åka ut, säger Roger Sällberg, räddningschef i beredskap i Älmhults kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.