Exempel från utlandet visar att djurägare tar ofta stora risker för sina djurs skull, och väntar med evakuering för länge vid exempelvis en stor skogsbrand, enligt Jordbruksverket. Foto: TT

Brandrisk kräver höjd beredskap av djurägare

Uppdaterad
Publicerad

Stora skogs och markbränder innebär inte bara en fara för människor, utan även för djur.

Nu uppmanar Jordbruksverket lantbrukare att höja beredskapen och göra upp en plan för evakuering av stora djurbesättningar.

Med den stora skogsbranden i Västmanland 2014 i färskt minne, och årets mycket torra försommar i åtanke, ville Jordbruksverket i år vara tidigare ute med information till lantbrukare med djur.

– De erfarenheter vi har med oss från branden för fyra år sen att det fanns en viss oro och att det kom frågor just runt evakuering av djur. Det handlade om vad man gör om man inte hittar godkända transportörer av djur och vad man gör om de tillfälliga lokalerna inte är godkända, berättar Catrin Molander, enhetschef på beredskapsenheten på Jordbruksverket.

Inga pekpinnar

Grundregeln är att det bästa djurskyddet är att transportera bort djuren från branden, säger hon. I en nödsituation får lantbrukare göra avsteg från regler om godkända transporter och lokaler för djuren, och man ska inte behöva känna sig pressade av krav att rapportera till Jordbruksverket, menar hon:

Catrin Molander, enhetschef på Jordbruksverkets beredskapsenhet. Foto: Jordbruksverket/Pressbild

– Man ska inte behöva vara rädd för repressalier för att man transporterat djuren i en icke-godkänd transport. När vi flyttade så många djur som man gjorde under Västmanlandsbranden så ska inte vi förvärra deras situation genom att stå där med pekpinnar.

Däremot kan det vara bra att förbereda sig, ta kontakt med transportörer och andra lantbrukare i närområdet och skapa en ringlista vid händelse av en stor brand.

Utsätter sig för risker för djurens skull

Viktigt är också att föra bok på vilka djurbesättningar som flyttats, och teckna ner om djuren blandats med andra besättningar och i vilka lokaler de placerats, säger Catrin Molander. Detta så att man i efterhand kan meddela Jordbruksverket och minska risken för att exempelvis smitta eller sjukdomar sprids.

Vad finns det för risker med att inte ha en plan – förutom att boskap kan brinna inne?

– Att människors liv och hälsa utsätts för risk. Erfarenheter från andra länder visar att djurägare ofta åker tillbaka för att se till sina djur, eller att man stannar kvar för länge i ett brandriskområde, och väntar för länge med evakuering. Människor utsätter sig för ganska stora risker för sina djurs skull, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.