Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse. Foto: Patrik Rosell/SVT

”Brann för att hela Sverige ska leva”

Publicerad

Hälften av Ingvar Kamprads arv ska gå till projekt för att främja den norrländska landsbygden. Det framgår i hans testamente som Dagens Nyheter tagit del av. Nu är det upp till Familjen Kamprads stiftelse att fördela pengarna.

Enligt inriktningen i testamentet ska hälften av arvet gå till  Familjen Kamprads stiftelse som i sin tur ska dela ut pengar till projekt för ”utveckling av företagsverksamhet i Norrland”, berättar Lena Fritzén, verkställande ledamot i stiftelsen.

Engagemang för Norrländska glesbygden

– Jag tänker att det handlar om att landsbygden ska leva, att man ska kunna ha ett liv utanför storstäderna. Det var det Ingvar Kamprad brann för och det är så medlen ska bidra till att hålla den utvecklingen vid liv.

Varför just den Norrländska landsbygden?

– Ingvar Kamprad brann för landsbygden överlag, att hela Sverige skulle leva. Och Norrland har problem med glesbygdsområden som utarmas, och där hade han ett starkt engagemang. Och det är det som kommer i uttryck i hans testamente.

Projekt som kommer många till del

Vilka projekt som som pengarna ska gå till är inte klart, det är nu upp till stiftelsen att besluta om. Lena Fritzén poängterar att Familjen Kamprads stiftelse är en forskning- och utbildningsstiftelse med ledorden att de ska arbeta verklighetsnära och komma de många människorna till del.

– Det handlar om ett samarbete mellan företagande och akademi och något som ger utveckling, arbetstillfällen och ett rikare liv på landsbygden.

På fredag håller stiftelsen sitt första styrelsemöte sedan Ingvar Kamprads bortgång i januari.

– Det blir första styrelsemötet som Ingvar Kamprad inte kommer att delta i. Hans stol kommer att vara tom men hans röst kommer att finnas med i styrelserummet, säger Lena Fritzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet