Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingvar Kamprad när Ikeas sextonde varuhus i Sverige invigdes i Haparanda år 2006. Foto: Thord Nilsson, TT/Växjö tingsrätt

Så förvaltas Ingvar Kamprads mångmiljonarv – LTU visar vägen i Norrland

Publicerad

LTU visar vägen när det handlar om hur Ingvar Kamprads mångmiljonarv till Norrland ska administreras och intresset är mycket stort.

Fram tills nu har 500 företag och anställda fått ta del av olika former av utbildningsinsatser.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad testamenterade 670 miljoner kronor för företagsutveckling i Norrland och då främst i den stora regionens glesbygd.

Den första, och hittills enda, satsningen är drygt 100 miljoner kronor till Luleå tekniska universitet (LTU) under en åttaårsperiod som en del av en företagssatsning i det så kallade Norrlandsnavet.

”En stor försöksballong”

Men det handlar inte om direktstöd, utan om utbildningsinsatser, rekryteringshjälp och effektiviseringar.

– Vi är mycket nöjda med Norrlandsnavet och det stora intresset som finns för utbildningsinsatserna. Satsningen på LTU är en stor försöksballong. Om det faller väl ut kanske det är så vi ska administrera Ingvar Kamprads arv, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprads stiftelse.

”Jättestort intresse”

LTU:s rektor Birgitta Bergvall Kåreborn har engagerat sig själv i projektet och deltog nyligen digitalt på ett styrelsemöte i stiftelsen.

– Det här är viktigt för mig, för LTU och för regionen. Vi har fått förtroendet att vara först ut och visa hur de framtida projekten för stiftelsen kan se ut. En viktig sak till mig är att de små företagen kan växa till medelstora företag och intresset för utbildningsinsatserna är jättestort. Fram till nu har vi varit i kontakt med 500 företag och anställda, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet