Familjen Kamprads stiftelse skänker nu tio miljoner kronor till de småländska kommunerna för att lindra effekterna av coronapandemin. Foto: TT

Nu delas Kamprads arv upp

Uppdaterad
Publicerad

Ingvar Kamprad var en av världens tio rikaste människor när han avled. Bouppteckningen har nu lämnats in till Skatteverket och den visar hur stor Ikeagrundarens samlade privata förmögenhet var.

När Ingvar Kamprad gick bort i januari i år hade han en samlad förmögenhet på 469 miljarder kronor. En stor del av summan är bunden till företaget och familjens privata stiftelse, och det har hittills varit okänt exakt hur stora Ikeagrundarens privata tillgångar var.

Tidningen Expressen var först med att berätta om Kamprads privata förmögenhet som uppgick till 1,24 miljarder kronor. Detta efter att tagit del av dokument från Skatteverket som listade dödsboets tillgångar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Under måndagen lämnades bouppteckningen in till Skatteverket i Kalmar.

Lösöret, alltså egendom utöver pengar eller värdepapper, uppgick till 6,5 miljoner kronor. 6,3 miljoner är värdet av konst från familjegården Bölsö. 

Resterande tillgångar finns på olika bankkonton och i värdepapper. När skulder för skatt för inkomståret 2017, begravning och vårdkostnader är borträknade stannar boets sammanhållande behållning på 1,24 miljarder kronor.

Barnen får dela på halva arvet

I det handskrivna testamente som Kamprad lämnade efter sig framgår att han lämnar hälften av arvet till sina fyra barn, vilket innebär att de kommer att få dela lika på drygt 600 miljoner kronor. Resten av pengarna ska gå till ska gå till företagssatsningar i Norrland, genom Familjen Kamprads stiftelse.

Testamentet stänger ute barnens respektive från arvet, vilket sönerna tidigare har meddelat att de respekterar.

Kommer dröja till årsskiftet

Det kommer troligen att dröja fram till årsskiftet innan arvskiftet sker.

– De håller på att sälja av aktier och andra fondinnehav och liknande, så jag tror arvsskiftet kan komma i slutet av det här året eller i början av nästa. Då får stiftelsen sina pengar och Annika och sönerna får sitt, säger Per Ludvigsson, testamentsexekutor och Ingvar Kamprads högra hand,till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingvar Kamprad 1926-2018

Mer i ämnet