Anna Korsvik är vd för ett bolag som säljer volontärresor.

”Granskningen har påverkat branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytts granskning av de kommersiella aktörerna som säljer volontärresor har, i alla fall inledningsvis, lett till att allt fler kunder ställer kritiska frågor innan de köper en sådan resa.

– Branschen har påverkats, vi har fått många reaktioner och kritiska frågor, berättar Anna Korsvik som är vd på Good travel som medverkat i SVT:s inslag nu i veckan. Hon säger att granskningen har varit nyttig för bolaget.

– Debatt och kritik är viktigt för att volontärprojekt och resor ska utvecklas på ett meningsfullt sätt, säger Anna.

Smålandsnytt i Rumänien

Hon hävdar att bolaget som hon jobbar för är en seriös aktör, trots den kritik som flera småländska hjälporganisationer riktar mot kommersialiseringen av volontärskapet. Men Anna medger samtidigt att de senaste årens trend där allt fler svenskar köper en så kallad volontärresa har lett till att även oseriösa arrangörer etablerat sig på marknaden. Detta menar även Lars Lindberg på Projects abroad. Anna hör ofta talas om oseriösa aktörer.

– Vi hör talas om oseriösa projekt som utnyttjar volontärerna och i värsta fall även de utsatta människorna på plats, säger Anna Korsvik.

Men hur ska konsumenterna kunna avgöra vilka aktörer som är seriösa eller inte?

– Vi uppmanar alla att undersöka volontärprojekten på förhand, oavsett hur man väljer att resa. Tyvärr finns i dag skräckexempel på projekt som driver ”falska“ barnhem, bland annat i Laos, för turister som betalar för att träffa och leka med små barn. Det finns även exempel på projekt som går ut på att volontärer får klappa djur som egentligen i det vilda ska undvika människor. Utgå från vilken nytta du gör för mottagaren, inte i första hand vad som är kul för dig, säger Anna Korsvik

Men räcker det att projektet ser bra ut ur svensk synvinkel?

– Endast människor från landet eller som har lång och god kännedom om den lokala kulturen och förhållandena kan få den respekt som krävs av det lokala samhället för att kunna åstadkomma verklig och långvarig skillnad. Många exempel finns på projekt som startats av utomstående i all välvilja, men som inte kunnat överleva eftersom de inte är trovärdiga i lokalbefolkningens ögon, berättar Anna.

Trots att de senaste dagarna varit obekväma, med tanke på de kritiska reaktioner som Anna Korsvik fått från allmänheten, tycker hon att granskningen har lett till den positiva effekten att blivande volontärer börjar tänka till mer innan de väljer projekt.

– Risken är att man utan att mena det gör skada i stället för nytta när man åker iväg som volontär.  Det man vill är ju att göra något bra för andra, säger Anna Korsvik.

– Sedan får vi hoppas att det kritiska synsättet som vi nu märkt av från volontärerna håller i sig även framöver. Effekten av en sådan här granskning avtar kanske snabbt, avslutar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytt i Rumänien

Mer i ämnet