Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brevet som Nybro bostads AB skickade ut till Yvette Heikka Mukkas avlidne mamma skapade starka känslor hos henne och hennes två syskon. Foto: SVT

Brev till avliden från bostadsbolag upprör: ”Hela brevet är ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Ett uppsägningsbrev från det kommunala bostadsbolaget Nybro bostad AB fick Yvette Heikka Mukka att gå i taket, när det dök upp två dagar efter att hennes mamma gått bort.

I brevet stod bland annat att den avlidna skulle närvara vid besiktningen av lägenheten och vara beredd att visa lägenheten för eventuella nya hyresgäster. 

– Det är ett hån hela brevet, så det är klart att vi blir upprörda, säger Yvette Heikka Mukka.

Nybro

I klippet kan du höra mer om vad som stod i brevet.

Generellt brev även till särskilt boende 

Yvettes mamma var multisjuk och bodde på ett särskilt boende när hon avled. Brevet som skickades ut till henne var ett generellt uppsägningsbrev från bostadsbolaget, vilket Yvette och hennes syskon är väldigt kritiska till.  

– Jag blir upprörd över att de inte ens kan kosta på sig att skicka ett uppsägningsbrev till dödsboet, för det handlar om en människa som har lämnat jordelivet.

Kräver att brevet ändras 

Yvette och hennes syskon kräver nu att det kommunala bostadsbolaget ska ändra det brev som går ut till de särskilda boendena, eftersom där bor gamla, dementa och multisjuka och nästa flytt brukar ske med en bårbil. 

– De måste ändra brevet, för det gör så ont ändå när någon nära gått bort. Jag vill inte att andra ska behöva uppleva samma sak. Brevet är missrikat. Man blir ledsen över bolagets nonchalans. Det finns säkert de som tycker att det inte spelar någon roll, men det spelar roll när man är väldigt ledsen, säger Yvette Heikka Mukka. 

Bostadsbolaget tar till sig kritiken

Nybro bostad AB har skickat ut det här generella brevet under många år och har inte fått några reaktioner från anhöriga tidigare, men de kommer nu se över formuleringarna.

– Vi är lite förvånade över att vi inte stött på de här synpunkterna tidigare. Vi kommer efter sommaren se över breven, säger Surley Pull, vd på det kommunala bostadsbolaget Nybro Bostads AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet