250 meter höga vindkraftverk och de säger att det inte kommer påverka oss. Det är löjeväckande säger Henrik Karlsson som bor i Uråsa. Foto: SVT

Byn chockades av vindkraftsbesked – fick tre veckor på sig att svara

Uppdaterad
Publicerad

Planer på fem stycken vindkraftverk på Uråsa flygfält har väckt mycket känslor bland boende i området. Många känner sig överkörda av vindkraftsbolaget som lägger fram planerna precis innan jul – och mitt i en pandemi.

Se grafik på hur vindkraftverken kan se ut – och hör kritikernas röster i klippet ovan.

– All min lediga tid lägger jag på detta, säger Henrik Karlsson.

Han är en av många Uråsabor som reagerat på planerna på fem stycken vindkraftverk på det nedlagda flygfältet. Vindkraftverken kan bli uppemot 250 meter höga – fyra gånger högre än Växjö domkyrka.

Det är inte första gången ett företag funderar på att bygga här, och även tidigare har det varit kritik. Men den här gången är det annorlunda. De boende reagerar på att företaget skickade ut ett brev om ett samråd först i slutet av november. Då fick de boende tre veckor på sig att svara.

– Att vi ska hinna sätta oss in i detta och svara på så kort tid är inte rimligt, säger Henrik Karlsson.

Efter begäran från bland annat boende och Växjö kommun, har svarstiden förlängts till 27 december.

Grafik: SVT Design Foto: SVT Design

Inget möte

Flera boende tycker det saknas relevant information i underlaget, till exempel hur deras hus kommer påverkas av oljud och skuggor från kraftverkens snurrande blad. Dessutom har företaget inte bjudit i till något möte med de boende, varken fysiskt eller digitalt, så de kan svara på frågor.

Den 10 december kompletterade vindkraftsbolaget sitt underlag med bland annat skuggberäkning, där det syns att delar av Uråsa kommer påverkas av skuggor när solen ligger bakom. Men det fick de boende inget brev om.

Men är det inte bra att man bygger ut vindkraften?

Jo, jag tror inte någon här är emot vindkraft. Men vi måste hitta ett sätt att ställa om till förnyelsebart, utan att offra landsbygden, säger Henrik Karlsson.

Så svarar vindkraftsbolaget

Det är det vindkraftsbolaget Baywa r.e. som ligger bakom planerna. VD Håkan Wallin svarar på SVT:s frågor via mail.

– Området erbjuder bra markhöjder och bra vindförhållanden vilket är en god förutsättning för vindbruk, skriver han.

Boenden menar att ni försökt undvika kritik genom att ge kort svarstid och begränsad information. Hur reagerar ni på det?

– Det är alltid en utmaning att tillhandahålla rätt nivå på och mängd av informationen som tillfredsställer alla. Att medvetet undanhålla information är en dålig strategi utifrån samrådets syfte samtidigt som det behöver beaktas vad som är en lämplig omfattning på tillhandahållet material. Man måste också ha i åtanke att pandemin som råder i världen har gjort att vi behövt ändra vår samrådsprocess.

Efter samrådsprocessen ska bolaget göra en sammanställning av synpunkter som ska redovisas om de söker tillstånd. De boende som påverkas av bygget kommer få möjlighet att uttala sig i samband med tillståndsprocessen och får också möjlighet att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.