Foto: SVT Design

Efter kritiken mot vindkraftsbolaget – boende bjuds in till möte

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckor av kritik mot vindkraftsplanerna vid Uråsa flygfält har bolaget kallat in till ett digitalt möte.
– Dåligt uppstyrt och inkompetent, säger Åsa Sunefors Wallin, som bor i Uråsa

Kritiken mot planerna mot vindkraftverk på uppemot 250 meter har varit starka i trakterna runt Uråsa, på gränsen mellan Växjö och Tingsryd.

Efter att SVT och flera boende i området ställt frågor om varför det inte skett ett möte där projektet presenteras och allmänheten kan ställa frågor har bolaget Baywa r.e. backat. Sent på onsdagskvällen skickades en inbjudan till informationsmöte på mail till några av de boende i området.

”Vi har, efter att ha lyssnat på er närboendes begäran, beslutat att försöka hålla ett digitalt informationsmöte” skriver företaget i inbjudan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
250 meter höga vindkraftverk och de säger att det inte kommer påverka oss. Det är löjeväckande säger Henrik Karlsson som bor i Uråsa. Foto: SVT

”Information inte samråd”

Bolaget påpekar att det är ett informationsmöte – inte ett samrådsmöte – de synpunkter som kommer upp på mötet kommer alltså inte ingå i företagets dokumentation.

Mötet ska hållas digitalt den 21 december – sex dagar innan samrådstiden går ut.

– Jag antar att de anordnar mötet enbart för att de känner sig pressade av uppståndelsen kring projektet. Personligen mår jag bara ännu sämre av att det hela tiden kommer ny information under så kort tid. Hela projektet känns väldigt dåligt uppstyrt och inkompetent, säger Åsa Sunefors Wallin, som bor i Uråsa.

Förutom oron för att vindkraftverken kommer förstöra boendemiljön har en stor del av kritiken har handlat om samrådsprocessen – bilagor saknats och tillkommit efterhand, de har haft ont om tid att svara och att i vissa av företagets bildmontage döljs vindkraftverken av buskar och träd.

Efter SVTs artikel har vindkraftsbolaget lagt upp nya montage på sin hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett vindkraftverk som hamnar mitt i en tall – ingen ärligt bild, enligt Uråsabon Johan Elm. Se fler bilder i klippet. Foto: Samrådsunderlag från Bild från Baywa r.e, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer