Många bin har dött i vinter – det kan slå hårt mot fruktskörden. Foto: AP/TT

Brist på bin i Kronoberg – fruktskörden hotas

Uppdaterad
Publicerad

När vädrets makter slår till hjälper det föga att vara flitig som ett bi. Leif Olofsson, ordförande i Kronobergs biodlarförening, konstaterar att den sena våren och den torra försommaren gjort 2018 till ett tufft år för bina. Det innebär att årets skörd av både frukt och honung på sina håll kan bli mager.

På vissa håll i länet råder just nu en stor brist på bin. Hos flera biodlare i Kronoberg har så mycket som 50 procent av bisamhällena dött till följd av den bistra vintern.

– Våren har varit för kall för att arbetarbina ska kunna flyga ut och tömma tarmen. I stället har de gjort det inne i kupan, vilket i sin tur lett till många bin dragit på sig infektioner och därefter dött, säger Leif Olofsson, ordförande i Kronobergs biodlarförening.

Blommor – men ingen nektar

För biet har den torra fortsättningen på våren och försommaren inneburit ännu fler svårigheter.

– Många av de bin som klarat vintern är svaga nu. Värmen kan göra att det i stället blir för torrt och att växter på grund av det torkar ut och inte ger någon nektar. Vi skulle behöva lite regn, säger Leif Olofsson.

Fruktskörden påverkas

Kronoberg är stort, så temperaturerna runt om i länet har varierat kraftigt. Men där det varit kallt och därmed ont om bin kommer årets fruktskörd att påverkas.

– Det är bedrövligt på sina håll. Frukten blir inte fullt pollinerad. Det kan hända att ena sidan av exempelvis ett äpple blir pollinerat, men inte den andra. Förhoppningsvis kan vi få igång det som finns att bygga på och odla fram fler bidrottningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.