Brist på ekologiska ägg

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på ekologiska ägg har ökat lavinartat sedan slutet på förra året och branschen hinner inte med. Nu försöker Länsstyrelsen i Jönköping lära upp hönsfarmare som vill satsa på ekologisk äggproduktion.

Bland det tjugotal kursdeltagare som sökt sig till Tallnäs stiftsgård utanför Skillingaryd fanns dels sådana som försörjde sig på jordbruk och ville satsa på äggproduktion och dels de som hade lite hushållshöns men kunde tänka sig att utvidga antalet höns och satsa kommersiellt.

Alla skulle de lära sig mer om hur man producerar kravmärkta ägg.

Som föreläsare hade länsstyrelsen anlitat Åsa Odelros, Sveriges främsta expert på ekologisk äggproduktion, och hon förmedlade handfast information om allt från foder och ströbäddar till hygienkrav och avmaskning.

Behövs fler

– Efterfrågan på kravmärkta ägg är nu så stor att branschen i Sverige inte kan motsvara den. Därför behövs det fler producenter, säger Åsa Odelros.

Många av kursdeltagarna hade små jordbruk, ibland som fritidssyssla.

Är det de mindre producenterna som ska förse oss med ekologiska ägg?

– Det behövs både små och stora, säger hon.

Helena och Lars Dahlqvist från Furusjö som deltog i kursen har i dag jordbruk med köttproduktion men vill också börja med äggproduktion.

Startar från noll

– Nu har vi bara sju höns så om vi satsar på produktion av ekologiska ägg startar vi verkligen från noll, säger Lars. Vi har anmält oss till kursen för att vi tycker att det låter intressant.

Det var Helena som såg att länsstyrelsen skulle hålla kursen på Tallnäs.

– Vi har ju kontakt med kunder eftersom vi har köttproduktion och märker att det är många som också vill ha ägg, säger hon.

Om det blir ekologisk äggproduktion eller inte har de ännu inte bestämt, men Helena tror att de skulle klara av det.

– Ja, det tror jag eftersom vi inte skulle ha några stora mängder.

Ekologiskt som gäller

Åsa Eklöf bor på en gård utanför Stensjön mellan Nässjö och Eksjöl. I dag har hon fyra höns.

– Så det skulle bli en stor omställning om vi gick upp till hundra, säger hon med ett skratt. Vi kanske får börja med tjugo.

Och att det i så fall skulle handla om ekologisk produktion ser hon som en självklarhet.

– Absolut, något annat är inget alternativ.

Stor efterfrågan

Föreläsaren Åsa Odelros säger att tolv procent av all äggproduktion i Sverige i dag är ekologisk men efterfrågan är så stor att andelen skulle kunna vara mycket större.

– Tidigare exporterades en del svenska ekologiska ägg till Tyskland och Danmark. Det överskottet har vi inte längre. Det är en tydlig markering från kunderna att de efterfrågar mer ekologiska ägg, säger hon.

Detta krävs för ekologiska ägg

För att äggen ska räknas som ekologiska får inte hönsen utfodras med något annat än ekologisk föda. Grovfoder för sysselsättning och extra näring måste utgöra en viss del av näringen.

De måste ha större utrymme: max sex hönor per kvadratmeter (för vanliga frigående höns gäller nio stycken per kvadratmeter).

Besättningen får inte vara större än max 3 000 djur.

Hönsen måste kunna vistas utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.