Jessica Keller är lokalt skyddsombud för Kommunal Foto: SVT, Privat

Får inte ha andningsskydd i hemtjänsten – ombud slår larm

Publicerad

Både personal och omsorgstagare inom hemtjänsten i Tingsryd ska ha drabbats av coronaviruset. Därför slog fackförbundet Kommunal förra veckan larm till Arbetsmiljöverket – som hävde skyddsstoppet efter tre timmar.

– Vi får samtal från oroliga medarbetare som vill ha skyddsmasker med ffp2-filter, säger Jessica Keller, lokalt skyddsombud för Kommunal.

En omsorgstagare och en handfull i personalstyrkan har konstaterats smittade av coronaviruset, enligt Martin Hansson, omsorgschef i Tingsryds kommun.

Men trots att personalen vårdar personer med konstaterad smitta, får de inte använda munskydd av den högre säkerhetsklassen, så kallade andningskydd eller ffp2/ffp3.

Förra veckan skickade Kommunal därför in en begäran om skyddstopp till Arbetsmiljöverket, eftersom de kräver bättre skyddsutrustning.

”Bedöms vara säkert”

Arbetsgivaren motsade sig skyddstoppet.

– Vi har tydliga rutiner kring hur vi ska agera i samband med pandemin, säger Martin Hansson.

Enligt rutinerna som framarbetats tillsammans med länets smittskyddsläkare behövs andningsskydd bara i situationer då det bildas så kallade aerosoler, små luftburna vätskedroppar.

Om det finns andningskydd, varför får inte omsorgspersonalen använda dem när det finns konstaterad smitta?

– Det är inte så att vi nekar andningsskydd om det skulle behövas. Men det viktigaste är att man gör som rutinerna säger, till exempel håller avstånd, tvättar och spritar händerna.

”Känner sig otrygga”

Arbetsmiljöverket hörsammade arbetsgivaren snabbt och beslutade att häva skyddsstoppet efter bara tre timmar.

Flera andra kommunala omsorgsverksamheter i Sverige har tidigare begärt skyddsstopp. Det fick arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) att under påskhelgen ligga på myndigheterna att tona ner behovet av munskydd, något SVT Nyheter kunnat avslöja.

– Det är frustrerande att veta att våra medlemmar känner sig otrygga på sin arbetsplats, säger Eleonore Fransson sektionsordförande för Kommunal östra Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet