Brist på solcellsmontörer – en utmaning för branschen

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på solcellsmontörer i hela landet, men främst i Kalmar. Andreas Karlsson som är regionchef på Svea Solar säger att efterfrågan har ökat mer än förväntat och att det medför utmaningar.

I takt med att efterfrågan på solceller ökar, så behövs också fler solcellsmontörer, det vittnar flera företag om som vi pratat med. Innan sommaren är det högtryck för att installera solceller men det finns inte tillräckligt med personal för att göra det.

– Vi anställer löpande hela tiden. Vi har tjänster ute runt om Sverige, men i Kalmar ser vi ett jättestort tryck, säger Andreas Karlsson.

Han är överraskad över utvecklingen och tror att det är en marknad som kommer att försätta växa de kommande åren.

– Vi hade med i planen att efterfrågan skulle växa men inte så mycket som det blev, säger han.

Just nu har Svea Solar 14 personer som jobbar i Kalmar och åtta personer i Växjö, men de kommer att ha minst tio anställda till fram till slutet av året 2022.

Långa transportsträckor

Men det finns fler utmaningar än tillgång till personal. 

– Det som tar lång tid är transporten, eftersom vi handlar globalt. Vi handlar från Kina , USA och från några länder i Europa, säger han.

Det finns ju många som är arbetslösa och troligtvis söker jobb hos er, varför anställer ni inte dem?

– Det är väldigt många som söker men alla passar inte in i det här yrket. Vi är mycket inne hos privatpersoner, därför vill vi ha rätt folk, säger Andreas Karlsson. 

 Flera månaders väntetid

Hur lång är väntetid på att få solceller installerade?

– I dagsläget är det i Kalmar ungefär fyra månader. Från att man beställer, och att vi har gått igenom platsen och att vi har installerat klart, säger Andreas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.