Säkerhetsbrister i många nya solcellsanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som har installerat en solcellsanläggning på sitt villatak. Men vissa installationer har så stora brister att det finns risk för att det kan börja brinna.

Det sätts upp solceller på våra villatak i en rasande takt, men den stora efterfrågan har också inneburit klagomål på slarvigt utförd montering, vilket i värsta fall kan leda till brand.

Jonas Bengtsson är elinspektör på Elsäkerhetsverket. Han är bekymrad över att det i vissa fall ser dåligt ut.

– Många nya företag som inte har sina rötter i elinstallationsbranschen vet inte hur elinstallationen ska göras, säger Jonas Bengtsson.

Några exempel på fel är klämda kablar under stag och paneler och skarpa kanter som skaver på ledningarna och det här kan, enligt Jonas Bengtsson, öka faran för ljusbågar som kan vålla brand. Det ställs hårda krav på dem som ska installera solcellerna.

– Det ska vara ett elinstallationföretag som är registrerat hos elsäkerhetsverket.

Att installera solceller är inget som den händiga kan eller får göra.

I klippet ovan berättar Jonas Bengtsson mer om några av de brister som ibland uppstår när solcellsanläggningar installeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.