Blekinge bygger ut solenergin

Uppdaterad
Publicerad

Utvinningen av solenergi byggs ut i Blekinge och fler ansöker om stöd till solceller. Men det finns också farhågor förknippade med solcellsexplosionen.

De senaste tre åren har länsstyrelsen beviljat över 800 utbetalningar av sollcellsstöd i Blekinge. Och statistiken visar att solenergin ökar snabbt.

2017 producerade den fem megawatt. Länsstyrelsen senaste årssiffra är från 2020 och då hade soleenergin ökat till 20 megawatt i Blekinge.

Står för fem procent

Och länsstyrelsen har ett särskilt mål om att fortsätta öka utvinningen av solenergi. 2025 ska Blekinges solenergi komma upp i 75 megawatt och 2030 är målet 110 megawatt.

Det motsvarar fem procent av all el som förbrukas i Blekinge på ett år. Annorlunda uttryckt är det en tiondel av den energi som en svensk kärnkraftsreaktor producerar.

Men det finns också farhågor förknippade med utökningen av förnyelsebar energi från solen. Med solcellsexplosionen varnar Elsäkerhetsverket och försäkringsbolag för risken att felaktiga installationer på villatak kan leda till brandfara. De konstaterar därför att solpaneler ska monteras av auktoriserade elinstallationsföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.