Anna Tenje (M), ordförande utbildningsnämnden Växjö kommun.

Brottskontroll vid anställning – möjligheten finns redan

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun vill kunna begära ut hela brottsregister innan anställning , en möjlighet som redan finns.

Efter att det i veckan väckts misstankar om att en vikarie på en förskola i Växjö fotograferat en flicka i en sexuell situation, var den styrande femklövern i Växjö kommun snabb med att konstatera att man vill utreda om kommunen ska kunna kräva utförligare utdrag ur brottsregistet vid anställningar.

Kommunen hade ingen kännedom om att vikarien, en 27-årig man, hade ett brottsligt förflutet eftersom de misshandlar han tidigare gjort sig skyldig till inte syntes i det så kallade skolutdraget.

Misstänks för sexbilder på dagis

Grova brott

Politikerna ville därför utreda möjligheten att kommunen ska börja kräva ett utdrag ur belastningsregistret gällande alla brott. I dag är kommunen bara skyldig att begära ett så kallat skolutdrag av den som söker jobb inom skola och barnomsorg, och i ett sådant syns bara grova brott och sexualbrott.

Men enligt polismyndighetens rättsavdelning finns inget som stoppar kommunen att bägära ut detta redan idag, något som politikerna alltså inte kände till när de gjorde sitt utspel på onsdagen.

Många andra kommuner och arbetsgivare kräver redan i dag ett sådant intyg, men Växjö har hittills alltså enbart krävt ett så kallat skolutdrag

En moralisk fråga

Smålandsnytt: Är det inte lite farligt att ni inte hade tillräckligt med koll på vilket rättigheter ni hade?

– Vi har ju gjort de utdragen, skolutdragen, som man gör i normala fall inom skola och barnomsorg. Så vi har ju inte gjort fel i det fallet. Skulle det vara så att lagen ger tillåtelse till att göra mer, då det ju snarare en moralisk fråga och en diskussion som man inte har haft i tillräckligt i stor utsträckning i sådana fall, säger Anna Tenje (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö kommun.

Smålandsnytt: Och denna diskussionen kommer den att leda till att ni kommer kontrollera mer i framtiden?

– Det är min förhoppning, säger Anna Tenje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för sexbilder på dagis

Mer i ämnet