Brunare vatten i sjöarna

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet i många sjöar har blivit brunare. Det sker en stor förändring i våra sjöar där vattnet blir brunare och bottnarna blir fulla av dy och andra växtdelar.

Det här är en förändring som har pågått sedan början på 60-talet och många sjöar har idag betydligt sämre siktdjup. Nils-Erik Linner som bor i närheten av Angelstad vid sjön Bolmen har under åren fått se en sjö som blivit allt brunare för varje år.

-För tjugo år sedan så märkte jag att vattnet blev brunare, ofta vid tillfällen när vi fått mycket nederbörd, säger Nils-Erik Linner som är oroad över sjövattnet.

Men orsakerna till det brunare vattnet kan vara flera, säger Henric Linge sötvattensexpert vid länsstyrelsen i Kronoberg.

– Det ena är ju att detta skulle vara en effekt av att skogsmarken återhämtar sig från en försurningsperiod som vi är på väg ur nu. Och det gör att humus och bruna partiklar släpper lättare från skogsmarken. Det finns en annan förklaring också och det är att det är klimatförändringar, säger Henric Linge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.