Busschauffören Mevludin Halilovic ser att det blir trängre på bussarna i Växjö nu när sommartidstabellen förlängts. Foto: SVT/Clary Kroon

Busschaufför om fullsatta bussar: ”Värsta veckorna på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören Mevludin Halilocic kör linjetrafik i Växjö, sedan skolorna börjat måste han allt oftare skylta fullsatt buss. I år har Region Kronoberg förlängt sommartidtabellen med ett par veckor och det innebär färre bussar mitt under pandemin.

– På morgonen i Växjö är det 23 bussar istället för 40. Det är ett stort problem och jag tror att vi kommer att ha de värsta veckorna på länge, säger Mevludin Halilovic, som kör stadsbussar i Växjö för Bergkvarabuss och är fackförbundet kommunals skyddsombud. 

Alla respekterar inte att bussen är full

För chaufförerna innebär det, enligt Mevludin Halilovic, stora påfrestningar när de måste skylta att bussen är full och resenärer blir arga.

– När en buss är fullsatt och jag måste stanna och släppa av vid en hållplats, så respekterar inte resenärer att det är fullt, utan de går på ändå. 

”Då var det ett korrekt beslut”

Beslutet att förlänga sommartidtabellen till den 31 augusti tog Region Kronoberg i våras då resenärerna hade minskat med omkring 50 procent. Trafikdirektören Thomas Nilsson säger att det vid tillfället var ett korrekt beslut.

– Vi håller koll på det och vi hanterar det allt eftersom vi bedömer att det är för mycket folk på en viss tur. Vi förstärker med bussar nästa dag om vi kan, säger han.

I klippet berättar Mevludin Halilovic också om hur det känns att neka resenärer att när bussen är full.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.