Trafikchef: ”Vi vill att allmänheten rapporterar in trängsel”

Publicerad

Nu under pandemin har fler resenärer än vanligt hört av sig till Länstrafiken i Kronoberg för att rapportera om trängsel. Det är något som välkomnas eftersom det nu saknar tillförlitlig statistik över antal resenärer.

– Vi är beroende av input från chaufförer och resenärer, säger Patrik Tidåsen, trafikchef på Länstrafiken Kronoberg.

Nu när främre delen på bussarna, där biljettututrustningen finns, är avspärrad för att skydda chaufförerna, får Länstrafiken inte längre någon tillförlitlig resestatistik.

– Därför är vi lite blinda. Tidigare kunde vi till exempel analysera gårdagen och se om det varit många resenärer på en viss buss, men det kan vi inte nu, säger Patrik Tidåsen.

Försöker hitta alternativ

Nu försöker de istället titta på wifi-användadet på bussen, men det är betydligt krångligare.

– Det är omständligt att titta på det för varje enskild buss, så vi gör bara det när vi får in rapporter om trängsel.

Svårt att lösa problem med trängsel

Enligt trafikchefen är det alldeles för många som vill åka med dem för att de ska kunna lösa problemet med trängsel under pandemin.

– Om folk fortsätter att resa som vanligt så kan inte vi i branschen lösa trängseln. Det finns inte så många bussar eller så många förare. Det blir därför upp till varje resenär att avgöra om de vill åka med en buss eller inte, när de upplever att den är trång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.