Se bilderna från kyrkogården utan gravar och hör kyrkofullmäktiges ordförande Ingmar Almqvist (S) i klippet. Foto: SVT

Byggde kyrkogård för 30 miljoner – är fortfarande utan gravar

Uppdaterad
Publicerad

Norregårds kyrkogård utanför Älmhult invigdes med pompa och ståt 2006 – men femton år senare har ingen blivit begravd här. En orsak är att allt fler som avlider kremeras.

Planerna på den nya stora kyrkogården tog fart redan för 30 år sedan. Då såg kyrkan i Älmhult ett framtida behov av en ny kyrkogård och det fanns krav på beredskapskyrkogårdar, till exempel i fall en pandemi skulle komma.

Kyrkogården kostade kyrkan nästan 30 miljoner kronor, plus räntor och hundratusentals kronor varje år i underhåll. Men fortfarande har ingen blivit begravd här.

För 2020, när pandemin kom, såg begravningsvanorna i Sverige annorlunda ut. I små kommuner utan eget krematorium, som Älmhult, har andelen som kremeras vuxit från 45 procent till 82 – på trettio år. Det visar ny statistik från Sveriges kyrkogårds och krematorieförbund.

– Man gräver inte ner folk i samma utsträckning, säger Ingemar Almqvist (S) ordförande i Kyrkofullmäktige i Älmhult.

Se bilderna från kyrkogården utan gravar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.