Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Linåker, chef för begravnings- och serviceverksamheten på Norra kyrkogården i Kalmar, vill skapa en grön oas. I klippet berättar hon om planerna. Foto: Ida Svensson/SVT

Kalmar får en hållbar kyrkogård där naturen får styra

Publicerad

Norra kyrkogården i Kalmar växer. Men det kommer inte bli långa rader av gravstenar och välklippta häckar. Istället kommer naturen att få styra.

Den första etappen har precis blivit klar. Gångar har skapats och belysning satts upp. Men stora delar av skogen finns kvar. På en plats ligger stora stockar. Det ska bli en faunadepå där insekter ska kunna flytta in.

– Vi skapar en kyrkogårdpark som ska vara hållbar. Vi tar hänsyn till alla växter, djur och insekter som finns här. Det ska gå att följa naturen, säger Birgitta Linåker, chef för begravnings- och serviceverksamheten på norra kyrkogården.

En rekreationsplats på höjden

Än så länge är det inte fullt på den vanliga kyrkogården men när den nya behövs kommer gläntor skapas i skogen med plats för urnor och kistor.

I nästa etapp ska hemliga kullen förvandlas till en grön oas. Den ligger ovanpå en gammal militär kommunikationscentral som började användas 1952 och upphörde 1994.

– Vi ska bygga en fin park på kullen som ska vara tillgänglig för alla. Det ska byggas en hiss för att alla ska kunna komma upp och njuta av utsikten, säger Birgitta Linåker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer