Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ove Nilsson är arbetsledare på Norra kyrkogården i Kalmar Foto: Ida Svensson/SVT

Den muslimska kyrkogården i Kalmar byggs ut

Publicerad

Det muslimska gravkvarteret på Norra kyrkogården i Kalmar räcker snart inte till längre. Därför har en ny begravningsplats iordningställts på en helt ny del av kyrkogården.

I 20 år har det funnits en muslimsk begravningsplats på Norra kyrkogården i Kalmar. Med den nya delen finns det plats för många fler.

– Det är ett stort område, säger Ove Nilsson, arbetsledare på kyrkogården.

En muslimsk kyrkogård skiljer sig inte mycket från begravningkvarteren runt omkring. Men det finns vissa skillnader.

– Det förekommer inga urngravsättningar eller kremationer, det är bara jordbegravningar. Smyckningen av graven kan vara lite annorlunda och många vill hägna in hela gravplatsen och markera fotänden på graven, säger Ove Nilsson.

En speciell ceremoniplats

Själva begravningsceremonin är indelad i två delar. Den första sker oftast på sjukhuset med tvagning och svepning. Den andra på kyrkogården.

– Vi har en ceremoniplats här där kistan ställs, efter ceremonin bärs den till graven och sänks ner. De anhöriga vill  gärna fylla i graven själva så vi lämnar alltid lite jord.

Muslimska begravningar ska ske skyndsamt.

– Vi gör det utan dröjsmål. Har vi möjlighet att gräva så gör vi det så fort fort som möjligt. Vi har haft begravning samma dag som någon har avlidit.

Den nya muslimska kyrkogården ligger granne med den nya naturkyrkogården som håller på att växa fram. Sedan tidigare finns det också en judisk kyrkogård i Kalmar. Men i framtiden ska även personer med andra religioner kunna begravas på kyrkogården.

– Det finns många religioner som buddhism och hinduism som inte vill ha gammal gravmark utan obruten mark och det kommer vi att ha här, säger Birgitta Linåker, chef för begravnings- och serviceverksamheten på kyrkogården.

Men det är inget som har efterfrågats än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer