Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Britt-Louise Berndtsson (C) är ledamot i kommunfullmäktige i Tingsryd. Hör henne berätta om varför motionen är viktig i klippet ovan. Foto: SVT / Frida Lindhe

Centerpartiet i Tingsryd vill se gratis mensskydd på skolorna: ”Viktigare nu när det blivit mycket dyrare”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Centerpartiet i Tingsryd vill införa gratis mensskydd för alla kommunens elever i grundskolan. Något som bland annat Alvesta kommun redan gjort.

– Det känns viktigt eftersom kostnadsläget har blivit så mycket högre för alla hushåll, säger Britt-Louise Berndtsson (C), som är ledamot i kommunfullmäktige.

Nu har partiet lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de föreslår att gratis mensskydd ska införas på kommunens mellanstadieskolor och högstadieskola.

– Det är både en jämställdhetsfråga och en jämlikhetsfråga, säger Britt-Louise Berndtsson (C), som undertecknat motionen.

Vet du om några andra partier också är intresserade av att stödja den här motionen?

– Nej, jag har inte undersökt det, säger hon.

”Inställningen är positiv”

Mikael Jeansson (S) berättar att Socialdemokraterna i Tingsryd kommer diskutera frågan på ett gruppmöte i veckan.

– Men efter att ha kollat av bland några partikamrater är inställningen positiv. Det finns dock inget formellt beslut ännu, säger Mikael Jeansson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Tingsryd.

I ett mejl till SVT skriver kommunfullmäktigeledamoten Ann-Louise Viking (SD) att Sverigedemokraterna inte tagit ställning till motionen än.

– Vi anser dock att vi i Tingsryds kommun har betydligt större uppgifter att ta tag i, skriver hon i mejlet.

Hör mer om förslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet