Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gratis mensskydd har redan införts på skolor i Alvesta kommun. Foto: Frida Lindhe/SVT

I Alvesta får eleverna gratis mensskydd: ”Ville säkerställa en jämställd skolgång”

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna i Alvesta kommun kommer tillbaka efter sommarlovet kan mensskydd strykas från deras inköpslistor. Kommunen har nämligen infört gratis mensskydd på grundsskolorna och gymnasieskolan.

– Vi ville säkerställa en jämställd skolgång för tjejerna, säger Frida Christensen (S) som är utbildningsnämndens ordförande.

Mensskydden förvaras i skåp som finns på olika platser på skolorna, platser som eleverna själva valt ut.

– Vi kuratorer skickade ut en enkät till eleverna i kommunen om hur och var man ville få tillgång till dem, säger Madelene Mussi som är kurator på Prästängsskolan i Alvesta.

Valet 2022 Småland

Den variant av skåp som visas i klippet ovan installeras på alla mellanstadieskolor i Alvesta kommun medan högstadieskolorna och gymnasieskolan får en lite robustare variant.

”Inte lagt vikt på kvalitén”

200 000 kronor har avsatts i budgeten för att införa gratis tillgång till menskydd på skolorna i Alvesta.

– Vi ville säkerställa en jämställd skolgång för tjejerna, säger Frida Christensen (S) och fortsätter:

– Många kan tycka att mens är jobbigt. Man kanske glömmer att ta med sig skydd till skolan, eller inte kan köpa själv på grund av ekonomiska skäl, eller att man tycker att det är jobbigt att gå och köpa själv.

Hur har man tänkt när det kommer till kvalitén på mensskydden?

– Från ett politiskt perspektiv har vi inte lagt någon vikt på kvalitén. Vi litar på att tjänstepersonerna har en kommunikation med ungdomarna, att de vet vad ungdomarna vill ha, säger Frida Christensen (S) och fortsätter:

– Om det inte ger det skydd som behövs så är det klart att vi får rätta till det. Det handlar om att det ska bli bra för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet