Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Ballovarre (S) föreslås bli kommunstyrelsens ordförande. Formellt beslut tas i nästa vecka. Foto: Diba Dehnad/SVT

C och S vill styra Älmhult tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Socialdemokraterna meddelade under måndagen att de vill ta över styret i Älmhult. Eva Ballovarre (S) föreslår bli kommunstyrelsens ordförande.

S och C fick efter valet i september 15 respektive sex mandat och de båda partierna kan därmed regera i majoritet med 21 av 41 mandat i kommunfullmäktige.

På presskonferensen berättade partierna att de har inlett en valteknisk samverkan med V, men att det bara är S och C som ingår i styret. Och det blir Socialdemokraternas Eva Ballovarre som tar över rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Lämnar över ordförandeklubban

– Det känns bra att få leda Älmhults kommun framåt och det känns bra att få samarbeta med Centerpartiet, säger Eva Ballovarre (S).

Centerpartiet har styrt i Älmhult under de senaste fyra åren, men då tillsammans med de övriga Allianspartierna. Gusten Mårtensson har då varit kommunstyrelsens ordförande men han lämnar nu alltså över till Eva Ballovarre.

– Jag vet att Eva kommer att göra ett väldigt bra jobb. Om jag får möjlighet att jobba i en annan roll som ett stöd till Eva med särskilt fokus på näringslivsfrågor så jag ser fram emot det här, säger Gusten Mårtensson (C).

Långa diskussioner

Det här har enligt båda partierna varit en process som har tagit en hel del tid.

– Vi har haft långa diskussioner och pratat med varandra hur vi ska kunna komma fram till det bästa för Älmhults kommun säger Eva Ballovarre (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.