Café Linnéa i Häradsbäck vill konkurrera med kommunen om matleveranser i byn. Foto: Kajsa Oscarson

Lantkaféet utmanar Älmhults kommun om matleveranser

Uppdaterad
Publicerad

När boende i Häradsbäck i Älmhults kommun för några år sedan gick samman och startade upp bolaget Härlundabygden AB var det för att blåsa liv i ett slumrande samhälle. Sen kom corona, och inkomsterna uteblev. Men nu vill man testa ett nytt sätt att få omsättning – genom att konkurrera med kommunen om mat till äldre och förskola.

Café Linnea är en del i företaget Härlundabygden AB, och är relativt nystartat. Förhoppningen var att 2020 skulle bli året då verksamheten skulle ta fart, men coronapandemin slog hårt, och det blev precis tvärtom.

Företagets ägare gjort allt i sin makt för att vända på situationen, och nu testar man en ny väg. Via en utmaning vill man ta över matleveranserna till bygdens äldreboenden i Häradsbäck, Virestad och Fanaholm. Dessutom vill man leverera till förskolan i Häradsbäck.

”Sätt att överleva”

Ingemar Nilsson är styrelseordförande, och han säger att utmaningen är ett försök för företaget att få in pengar, trots pandemin. Något omställningsstöd har man inte kunnat söka, då man som nystartat företag inte haft tillräckligt hög omsättning.

– Det är ju det det handlar om, vi måste hitta sätt att överleva, säger han.

Planerat sedan november

Tanken på äldremat som en lösning är inte dragen ur hatten. Ansvariga på Café Linnea har planerat och tänkt sedan i november, och man har också haft en dialog med kommunen innan utmaningen lades fram.

Än så länge vet man inte exakt hur mycket man måste ta betalt för att idén ska ge plus i kassan, däremot säger man sig ha både kapacitet och kompetens för att kunna dra igång omgående, om kommunen säger ja.

– Vi har två kök och verksamhetschefen har lagat mat till äldre och skolbarn tidigare, så vi har goda kunskaper och skulle kunna dra igång detta med en veckas varsel, säger Mette Adolfsson som är projektledare på Café Linnea.

Vad talar för att kommunen skulle se detta som ett bra alternativ?

– Så klart måste det finnas en ekonomisk vinst för kommunen, men vi har allt på plats. Maten skulle lagas där de äldre är, idag körs den från Älmhult, så det lär finnas en vinst redan där, säger Mette Adolfsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.