Carina Sörensson är ordförande på Camping Öland samt äger och driver Saxnäs camping. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Nybokningarna står helt stilla – men campingarna vägrar låta sig nedslås

Uppdaterad
Publicerad

Inför påsken hade campingägarna på Öland inte särskilt stora förhoppningar på antal besökare. De flesta på ön valde dessutom att skjuta på premiären. Men nu hoppas man – trots coronaviruset – att campinggästerna ska strömma till i sommar.

Vanligtvis har Öland mellan åttio och nittiotusen besökare under påskhelgen. Men 2020 kan man med enkelhet räkna ner den siffran till en tredjedel, enligt turistchefen Johan Göransson.

Ett dråpslag för alla näringsidkare som förlitar sig på turismen. De flesta kommer att få det väldigt tufft. Men campingägarna på Öland har stora förhoppningar inför den stundande säsongen och menar att fler kommer att välja just camping framöver, även om de flesta av olika anledningar valde att inte öppna upp campingplatser under påskhelgen.

Inte ovanligt med sen start

– Många av campingägarna har en tradition att inte öppna upp till påsken eftersom det kan bli så pass kallt att vattenledningar fryser och går sönder, säger Catrin Sörensson, ordförande för Camping Öland.

Hon driver själv Saxnäs camping och är trots allt lite oroligt för sitt företag.

– Det är klart jag är orolig både privat och för mitt företag, men campingsäsongen drar igång först vid midsommar på allvar, så jag har stora förhoppningar. Det finns en tradition att hålla ihop och hjälpas åt på Öland, det hjälper också, säger hon.

Nybokningar står helt stilla

På Möllstorps camping i Färjestaden har säsongsliggarna börjat packa upp sina trallar och riggar förtälten inför säsongen. Samtidigt står nybokningarna just nu helt stilla.

– Jag tror ändå att det kommer igång, flera kommer att välja camping istället för något annat i sommar, många vill ju nu mer än någonsin vara ute, säger platschefen Emma Drott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet