Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar Jennie Nilsson om hur det var att få behandlingen och hur hon mår nu. Foto: Privat och Hamed Ubaidi/SVT

Cancersjuka Jennie från Kalmar har fått sin första behandling i USA

Publicerad

Efter att ha samlat in över två miljoner kronor för sin behandling stötte Jennie Nilsson på hinder i Finland och tvingades söka vård i USA. Trots de många biverkningarna känner hon sig bättre nu och väntar på nästa behandlingsomgång.

Jennie Nilsson drabbades av livmoderhalscancer och fick besked om att hon bara hade månader kvar att leva. Behandlingen hon ville göra finns inte i Sverige, men väl i USA och i Finland.

Under hösten förra året gjorde Jennie Nilsson och hennes vänner en insamling för att hon skulle kunna få sin behandling.

Under några månader fick de ihop pengarna, men när hon skulle åka till Finland för att få behandling blev det förseningar med medicinerna. Samtidigt mådde hon sämre och sämre.

Hon kunde inte vänta på att få behandling i Finland utan var tvungen att tänka om och åkte till USA.

– Min läkare sa att jag egentligen var i för dåligt skick för att åka till USA, säger Jennie Nilsson.

Hör henne berätta mer om det i videon ovan.

”Känner att jag börjar komma tillbaka”

Förutom trötthet, håravfall och smärta i kroppen är en av biverkningarna med medicinen att hon blir torr i ögonen.

– Jag har varit mycket trött den här veckan, men nu känner jag att jag börjar komma tillbaka, säger Jennie Nilsson.

Hon fick samma behandling som hon skulle ha fått i Finland, den amerikanska medicinen Tivdak.

Hon kommer att få behandling till början av juli. Sedan ska det utvärderas om hon behöver ytterligare behandling, berättar Jennie Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I oktober 2023 berättade SVT om hur Jennie Nilsson drabbats av livmoderhalscancer. Behandlingen hon nu ville göra finns inte i Sverige, men väl i USA och i Finland. Behandlingen som ges på ett privatsjukhus i Finland kostar dock över två miljoner kronor – pengar som Jennie själv måste betala. Nu har hon alltså fått sin första behandling, i USA. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.