Mannen använde sig av en lagerlokal i Rottne för att paketera narkotikan. Foto: polisens förundersökning

Smugglade över ett ton cannabis – döms till sju års fängelse

Publicerad

En 34-årig Växjöbo döms till fängelse i sju år och tio månader för att ha smugglat stora partier cannabis till Kronoberg från Spanien.

Mannen ska ha utfört sex smuggelresor från Spanien till Kronobergs län mellan augusti 2020 och januari 2021. Totalt rör det sig om drygt 1,3 ton cannabis som förts in i landet.

Mannen har därefter, enligt åtalet, använt sig av en lagerlokal där narkotikan packats om för vidare försäljning. Nu döms han för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Större utredning

En medhjälpare, en man i 50-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län, döms även till fängelse i fem år för grov narkotikamuggling.

Domen är en del av en större utredning, och ses av åklagaren som ett resultat av en större insats mot grov organiserad brottslighet som startade hösten 2020.

– Det finns fler personer efterlysta i den här utredningen. Även internationellt efterlysta, sa polisens presstalesperson Robert Loeffel, till SVT tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.