Cellprov kan bli gratis i Kronoberg

Publicerad

Efter att SVT Nyheter Småland uppmärksammat att andelen kvinnor som tar cellprov i Kronobergs län är lägst i landet är nu avgiften på väg att tas bort.

Tre av tio kvinnor går inte på sina gynekologiska cellprovtagningar i Kronobergs län. Andelen minskar och är nu lägst i hela landet. Det uppmärksammade SVT Nyheter Småland i flera inslag under sensommaren. En anledning till det tros vara att besöken är avgiftsbelagda, vilket enligt forskare gör att färre kvinnor tar provet.

Diskuteras nästa vecka

Nu hoppas de styrande politikerna i Region Kronoberg att cellprovet, som i dag kostar 100 kronor, ska bli gratis redan nästa år. Frågan ska diskuteras med alla partiers gruppledare i nästa vecka.

Cellprovtagning i Kronoberg

– Vi vill ju inte att någon ska avstå från att ta cellprov för att man inte har råd. Det kan ju bortprioriteras eftersom det kostar pengar. Vår förhoppning är att få upp deltagandet både vad gäller mammografi och cellprov, säger regionrådet Anna Fransson (S).

Att cellprov ska bli gratis fanns med i ett förslag gällande taxor och avgifter som nu återremitterats. Men Anna Fransson hoppas att vissa taxeförändringar ska gå igenom innan nästa år, däribland mammografi – där kostnaden från och med den 1 juli täcks av statsbidrag – och cellprov.

Men då krävs det att de styrande rödgröna partierna kommer överens med de andra partierna, eftersom de inte har majoritet i regionfullmäktige.

Dåligt kallelsesystem

Vad gäller andelen som tar cellprov så behövs problemet även angripas genom att kallelsesystemet förändras. Som det ser ut i dag finns det ingen förbokad tid på kallelsen som går ut, utan kvinnorna måste själva ringa och boka eller gå på drop in.

– Vi har jobbat med att förändra kallelsesystemet också. Hälso- och sjukvårdsnämnden har diskuterat det och verksamheten har lagt förslag på att ändra det, säger Anna Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet