(C) vill öka utbildningarnas status

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet arbetar aktivt mot grundskolan för att öka intresset för att utbilda sig inom vården. Målet är att öka statusen på vårdutbildningarna. De vill också arbeta för att ta emot fler läkare från andra länder.

Det är ont om läkare i primärvården. Läkarförbundets rekommendationer på 1 500 patienter per läkare når inget av våra landsting upp till. Vad gör ditt parti åt det?

Christer Jonsson (C), Landstinget Kalmar: Vi driver på för att utöka läkarutbildningen ytterligare, vi anser att fler utbildningsblock för allmänläkarspecialitet ska inrättas, vi anser att det är viktigt med vårdvalet som gör det möjligt att som doktor starta eget inom primärvården och vi vill förstärka arbetet med att värva och ta emot läkare från andra länder för anställning i primärvården.

Smålands politiker om vården

Lena Karlsson (C), Landstinget Kronoberg: Vid den senaste mätningen visade det sig att Landstinget Kronoberg ligger bra till i ett nationellt perspektiv. Vi har i dag cirka 1 650 patienter per läkare, vilket givetvis kunde vara färre, men ändå är det ju på det viset att vi aldrig har haft så många läkare som nu. Vi har senaste åren satsat extra medel på ST-tjänster i primärvården, men som bekant så tar det ju flera år att bli färdig specialist.

Rune Backlund (C), Landstinget Jönköping: Vi anser att nyckel till att rätta till situationen är att öka antalet utbildningsplatser på läkarutbildningen i landet och så har också skett. Alliansregeringen har utökat antalet platser på flera av utbildningsorterna i landet senaste åren. Samt att ta vara på det stora antal svenska ungdomar som de senaste åren utbildat sig i andra länder. Lokalt i vårt landsting har vi från Centerpartiet ansett att lösningen är att öka antalet ST-tjänster det vill säga läkare som specialtutbildar sig till allmän läkare.

I samband med införandet av vårdvalet har vi skapat förutsättningarna till fler ST-tjänster på vårdcentralerna. Bra Liv (31 vårdcentraler) säger att man om räknar ihop anställda läkare, ST och AT samt inhyrda vikarier som möter patienter i deras verksamhet så är man nära det tal som anges som mål, dvs 1500 patienter. Så jag menar att situationen i dag är betydligt bättre än den var för bara ett par års sedan.

Många miljoner går till hyrläkare, så kallade stafettläkare, för att klara vården. Vad gör ditt parti för att få fler läkare till fasta tjänster och få bort hyrläkare?

Christer Jonsson (C), Landstinget Kalmar: Vi vill öka läkarutbildningen! Vi vill förbättra mottagandet av utländska doktorer, vi är inom primärvården beredda att än mer arbeta med lön och anställningsvillkor, vi måste utveckla landstingets attraktivitet som arbetsgivare så att man väljer att vara anställd istället för att vara hyrläkare.

Lena Karlsson (C), Landstinget Kronoberg: Vi utbildar för närvarande fler läkare än tidigare till allmänspecialister. Senaste åren har vi satsat mer än 20 miljoner på ST-tjänster. I ett större och vidare perspektiv har vi i alliansregeringen utökat antalet utbildningsplatser på läkarlinjen – men det är lång ”leveranstid”.

Rune Backlund (C), Landstinget Jönköping: Centerpartiet har varit med om att ta fram en strategi för landstinget när det gäller att minska behovet av bemanningsföretag/hyrläkare. Där man ska jobba strategiskt med kompetensförsörjningen på de område där vi i dag tvingas ta in bemanningsföretag. Även här har vi inrättat fler ST-block för övriga specialiteter och dessutom utökat antalet AT-läkartjänster. Från (C) lägger vi också stor vikt vid att vi är en bra arbetsgivare och att det finns möjligheter till fortbildning och forskning i vårt landsting. Den senare viktigt vid rekrytering till länet.

Är det rimligt att människor som fått en cancerdiagnos ska behöva vänta länge för att få behandling? Vad gör ditt parti för att minimera väntan på cancerbehandling?

Christer Jonsson (C), Landstinget Kalmar: Det är inte rimligt att man får vänta! Vi vill att man i landstinget utvecklar snabbspår för diagnostisering, såsom bland annat finns i Oskarshamn. Vi vill förstärka arbetet med att skapa en sammanhållen cancervård. Vi vill att varje patient tidigt får kontaktsjuksköterska som kan bidra till att hålla ihop vården. Vi vill att det genomförs medicinska revisioner för att följa upp att nationella vårdriktlinjer tillämpas.

Lena Karlsson (C), Landstinget Kronoberg: I Kronoberg är vi bra på flera cancerdiagnoser, vi har inga långa väntetider där det från början bedöms vara av vikt med snar behandling, till exempel bröstcancer där vi har kortast väntetid i landet.

Rune Backlund (C), Landstinget Jönköping: Vi har från centerpartiet varit med att ta fram de mål som gäller för vården i cancercentrat i sydöstra regionen. Dvs ingen cancerpatient ska ha väntat mer än fyra veckor på adekvat behandling. För närvarande jobbar man ju med en omfattande handlingsplan som omfattar alla led från diagnos till behandling för att korta led tiderna och öka kapaciteten. Enligt vår uppfattning måste vi förkorta tiderna mellan övergångarna i  de olika leden i vårdkedjan. Vi tror också mycket på lösningen att alla cancerpatienter får en egen kontaktsköterska som stödjer och följer patienten genom vården. Här vill vi utöka antalet sådana.

Många undersköterskor går i pension inom en snar framtid. Redan nu är bristen stor på undersköterskor inom äldreomsorgen. Vad gör ditt parti för att få fler att utbilda sig och arbeta som undersköterskor?

Christer Jonsson (C), Landstinget Kalmar: Vi har föreslagit och fått igenom att landstinget ska vara med aktivt mot grundskolorna för att öka intresset för vårdutbildningar. Vi vill pröva hur vi kan använda folkhögskolorna för denna typ av utbildningar. I varje kommun måste man arbeta med löner och anställningsvillkor såsom möjligheten att få heltidstjänster.

Lena Karlsson (C), Landstinget Kronoberg: Vi har startat Vård- och Omsorgscollege (som nu är certifierat), där vi tillsammans med kommunerna anordnar utbildning till undersköterskor. Vi ordnar sommarpraktik för gymnasieungdomar för att de ska få ett ”smakprov” på hur det är med omsorgsarbete. Äldreomsorg är ju primärt en kommunal angelägenhet – men även inom landstinget behöver vi flera undersköterskor de närmaste åren, därför är det viktigt att vi är ambassadörer för vård och omsorg.

Rune Backlund (C), Landstinget Jönköping: Rekryteringen av undersköterskor i äldreomsorgen  är ju i första hand en fråga för kommunerna som vi i landstinget inte är berörda av. I landstinget har vi inte märkt av några problem att rekrytera till vår verksamhet.

Generellt tycker vi i (C) att vi behöver öka vårdutbildningarnas status och göra utbildningarna mer intressanta. Mer av samverkan med arbetsgivare och arbetsplatser under utbildning. Öka möjligheterna till att utvecklas i yrket och vidareutbilda sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålands politiker om vården

Mer i ämnet