Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niels Paarup-Pedersen är utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Centerpartiet kräver svar från regeringen – efter SVT:s avslöjande om friskolan

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs skarpare konsekvenser för friskolor som fuskar med statsbidrag, menar Centerpartiet efter SVT:s avslöjande om Internationella engelska skolan. Nu svarar skolminister Lotta Edholm (L) på kritiken.

Efter SVT:s avslöjande om att Internationella engelska skolan (IES) uppgett felaktiga uppgifter till Skolverket, och fått felaktiga utbetalningar av statsbidrag, kommer nu politiska reaktioner.

– IES har berättat för Skolverket att lärarna är behöriga. Det var en lögn. Så kan det inte vara i svensk skola, säger Niels Paarup-Pedersen (C) utbildningspolitisk talesperson.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Hör kritiken från Centern i klippet.

IES: ”Misstag”

Internationella engelska skolan uppgav först för SVT att de inte fått felaktiga statsbidrag utbetalade, men ändrade sig efter att de fått se underlaget till granskningen.

Nu menar koncernen att det handlar om ett misstag och att de inte haft avsikt att lämna vilseledande information. Både IES och Skolverket ska utreda vad som hänt.

Efter SVT:s inslag har Niels Paarup-Pedersen begärt ett skriftligt svar från skolministern Lotta Edholm (L) om vad regeringen gör för att förhindra fusk.

– Kan man vara i svensk skola om man inte kan lita på en skolhuvudman? Det behöver skolministern ta en ordentlig funderare på.

Skolministern: ”Utredas noggrant”

Till SVT svarar skolministern Lotta Edholm (L) på den frågan:

– Det korta svaret är nej. Regeringen anser att oseriösa och olämpliga aktörer inte ska få förekomma inom skolväsendet, skriver hon till SVT.

Skolministern vill inte uttala sig om det enskilda fallet, eftersom det pågår en utredning.

– Generellt är det självfallet helt oacceptabelt om friskolekoncerner medvetet lämnar in felaktiga uppgifter till våra skolmyndigheter. Detta behöver utredas noggrant av myndighet och rättsväsende.

Hon hänvisar till att Skolinspektionen och Skolverket fått ett nytt uppdrag att motverka välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar.

Dessutom pågår en utredning om vinstuttag i skolan.

– Bland annat kommer ett vinststopp införas inte bara för nya skolor, och skolor med brister, utan också för alla de friskolor som vill ta del av statsbidrag för att höja kvaliteten i skolan, skriver Lotta Edholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet