Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Johansson (C) är kommunalråd i Mönsterås. I videon berättar han om vad det beror på att får drygt 40 procent av rösterna. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Centerpartiets framgångskoncept i Mönsterås – Roland och gänget

Uppdaterad
Publicerad

Mönsterås har styrts av Centerpartiet i 37 år. Kommunen är ett av Sveriges klart starkaste centerfästen, och fick i det senaste kommunvalet närmare 40 procent av rösterna.

– Under flera år har vi haft ett väldigt bra lag, ett bra centergäng som har fått stort förtroende, säger Anders Johansson (C).

SVT nyheter Småland har gått igenom de stora partiernas starkaste fästen i Kronoberg och Kalmar län. Först ut är Centerpartiet, och det råder inga tvivel om vilken kommun som är partiets hemmaborg i våra län. Av Mönsterås kommuns drygt 13 000 invånare röstade nästan 40 procent på Centern i kommunvalet 2018.

Roland Åkesson lockade väljare

Partiet styrdes mellan 1985-2018 av den populäre Roland Åkesson. När han innan valet 2018 berättade att han skulle lämna över partiklubban så var det många som trodde att partiet skulle dippa. Men när rösterna var räknade så tappade Centerpartiet bara en dryg procent av rösterna.

Valet 2022 Småland

Johansson (C): ”Ett bra gäng”

Nu är det Anders Johansson (C) som håller i ordförandeklubban.

– Roland var en fantastisk person som har betytt väldigt mycket för vårt parti i Mönsterås. Men det här är ett lagspel. Vi har varit ett bra gäng runt Roland, säger Anders Johansson (C) kommunalrådet i Mönsterås.

I klippet hör du Anders berätta mer om vad han tror ligger bakom partiets starka stöd i Mönsterås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Erik Wångmar förklara varför Centerpartiet har ett starkt fäste i Mönsterås. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet