Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Uddén (L), Robert Rapakko (S) och Anni Juhl Nielsen (SD) berättar varför de tror att Centerpartiet lyckades få så många röster i Mönsterås kommun. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Oppositionen imponerade av Centerns samarbetsförmåga i Mönsterås: ”Framgång föder framgång”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1985 är det Centerpartiet som håller Mönsterås kommun i ett järngrepp. Partiet fick i förra valet 39 procent av rösterna i kommunvalet, ett jobbigt läge för den politiska oppositionen.

SVT frågade motståndet om vad de tror att Centerns framgång i kommunen beror på.

SVT nyheter Småland har gått igenom de stora partiernas starkaste fästen i Kronoberg och Kalmar län. Först ut är Centerpartiet, och det råder inga tvivel om vilken kommun som är partiets hemmaborg i våra län. Mönsterås kommun, med sina drygt 13 000 invånare, skulle nästan kunna gå under namnet Centerås.

Har styrt sedan 1985

Centerpartiet har styrt kommunen sedan 1985, och i det senaste kommunvalet fick de 39 procent av rösterna. Så klart ett jobbigt läge för oppositionen i kommunen, men samtidigt verkar det finnas en hel del beundran.

Valet 2022 Småland

– De har gjort det bra, många är positiva inställda till det (partiet, reds anm), säger Torbjörn Udden (L) som är ordförande för Liberalerna i Mönsterås.

Förre ledaren fortsätter påverka

En stor orsak till framgångarna sägs vara partiets förre ledare Roland Åkesson. Han ledde Centern i Mönsterås över 30 år innan han slutade förra valet, och det förtroendet spiller nu över på hans efterträdare enligt oppositionen.

– Roland Åkesson på sin tid var duktig och lyhörd. Han lyssnade inte bara på medborgarna, han lyssnade också på sina andra partier i fullmäktige, säger Robert Rapakko (S) som är oppositionsråd i Mönsterås kommun.

I videon ovan kan du höra bland annat Anni Juhl Nielsen från Sverigedemokraterna prata om sin politiska motståndare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Erik Wångmar förklara varför Centerpartiet har ett starkt fäste i Mönsterås. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet