Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste vara ödmjuka inför att vi inte fick det från väljarna som vi hoppades på”, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Johansson (C). Hör honom mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Centerpartiets valfiasko i Mönsterås – inget mer ”Centerås”

Uppdaterad
Publicerad

I flera småländska kommuner har Centerpartiet gått tillbaka kraftigt i det preliminära valresultatet. I Mönsterås kommun, där partiet haft sitt starkaste fäste Kalmar län och i Kronobergs län, ligger tappet på 14,4 procent. Eran med ”Centerås” ser därmed ut att vara över.

Mönsterås har varit centers starka fästa i Småland i årtionden. Inför valet 2018 trodde många att man kanske skulle se ett tapp, då den evige partiordförande Roland Åkesson lämna politiken, men den gången hängde väljarna kvar. Baksmällan verkar i stället ha kommit nu, fyra år senare.

Partiet totalrasade och är inte längre kommunens största parti

Valet 2022 Småland

– Vi måste vara ödmjuka inför att vi inte fick det från väljarna som vi hoppades på. Men det är fortfarande så att vi är ett starkt parti i kommunen, säger Anders Johansson (C), som är kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås.

Socialdemokraterna är störst

I nuläget har Kristdemokraterna ökat mest i kommunen med 5,7 procent, men det är Socialdemokraterna som för tillfället är det största partiet i Mönsterås kommun.

– Vi är jätteglada och vi har jobbat hårt för detta. Som företrädare kommer jag göra allt i min makt att samla ett majoritetsstyre där vi har mandat i fullmäktige och i alla nämnderna att styra utan vågmästare som man försöker styra i minoritet, säger Robert Rapakko (S), oppositionsråd i Mönsterås kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet