Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Schöldberg (C) från Kronoberg kommer med största sannolikhet inte få sitta i riksdagen kommande mandatperiod. Foto: SVT

Bakslaget – Centerpartiet ser ut att förlora sin riksdagsplats från Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Efter Centerpartiets stora väljarflykt i Kronoberg i årets val så riskerar Kronobergs så ser partiets representant i riksdagen ut att åka ur. Riksdagsledamoten Per Schöldberg (C) från Kronoberg riskerar att få stanna hemma efter årets val

I Tingsryd, Lessebo och i Uppvidinge är det bottennoteringar som gäller för Centerpartiet i årets riksdagsval. Partiet ser ut att tappa sitt mandat från Kronobergs län.

Per Schöldberg är riksdagsledamot, men ser alltså ut att förlora sin plats i Stockholm.

Valet 2022 Småland

– Man måste vara väldigt självkritisk och det här är inte bra och jag är bekymrad för både landsbygden och andra delar av vårt samhälle när Centerpartiet verkar ha tappat sin röst i Kronoberg, säger Per Schöldberg.

”Inte fört vår talan”

Nästan två procentenheter har partiet tappat sedan valet 2018 och hamnar nu på måndag eftermiddagen på sex procent. Ett rejält tapp som har fått Per Schöldbergs partikamrater att ta sig en ordentlig funderare på vad som egentligen har gått fel.

– Vi har jobbat hårt och är ett starkt gäng och har varit fler människor som har engagerat sig och haft bra personer på listorna. Så att peka finger på en enskild faktor om vad det beror på är svårt.

– Men det kan vara frågor som brott och straff där vi inte har fört vår talan när det gäller kloka saker för landsbygden eller företagen, säger Per Schöldberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet