Chatten avslutad – se resultatet här

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällens chatt kom det in många frågor om fluorets påverkan. Läs frågorna och svaren här.

Klockan 19:30 – 20:00 kunde ni läsare chatta med övertandläkarna Göran Dahllöf och Georgios Tsilingalidis om effekterna av fluor i tandkräm, och vad som händer om man väljer bort det. Bakgrunden är en rad reportage om fluor i SVT som grundar sig i att allt fler väljer bort fluor då man är orolig för att det ska vara skadligt för barn. Nedan ser ni chatten.

Erik N: Är fluor i tandkräm ofarligt för alla, eller kan man vara extra känslig?

Fluoranvändandet

Göran Dahllöf: Undantag är om man har egen brunn och har låtit mäta fluorhalten i vattnet och det är högt, annars inte

Erik: Hur påverkas sköldkörteln av fluoranvändning? Stämmer det att den kan hamna i obalans?

Göran Dahllöf: Jag arbetar med barn och ungdomar har inte kommit kontakt med frågan tidigare, känske bäst att vända sig till en edokrinolog.

Carl: Om ett barn fått märken på tänderna av fluoret, vad kan göras?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Om man överdoserar fluor under en längre tid när de permanenta tänderna mineraliseras kan de när de sedan kommer fram ha emaljskador, så kallad fluoros. Om man drabbas av detta så finns det olika saker man kan göra. Man kan putsa bort förändringarna om de är ytliga, är de djupare kan man bleka tänderna som vuxen eller göra porslinsfasader. Det är viktigt att poängtera att för att få grav fluoros så krävs det höga doser.

Mari: Tycker tandläkare lika? Min kompis säger att hennes tandläkare sagt hon lika gärna kan använda aloe Vera

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Jag kan inte svara för andra tandläkare, men majoriteten av tandläkarkåren förespråkar tandborstning med fluortandkräm för att undvika karies.

Pia: Sluta ät SOCKER så behövs ingen flour. Förbjud socker så slipper vi den gigantiska fetmaepidemin och annan ohälsa som diabetes, hjärt- kjärlsjukdomar mm. Dessa sk välfärdssjukdomar beror på socker och mjöl. Punkt. Är det så svårt att fatta? När ska läkare börja se hälsan i stället för läkemedel? 

Göran Dahllöf: Jag försöker tänka vad är rimligt, fluor i mycket höga koncentrationer kan vara skadligt, men det gäller många saker även vitaminer. Är det rimligt att fluor i de doser man får i sig med tandkräm påverkar intelligensen. Varför förbättras då resultaten på IQ test hela tiden. Trots allt är min målsättning att så många barn och ungdomar som möjligt skall vå växa upp utan karies, lagningar och extraktioner. Det finns inga genvägar. Idag är fluor det bästa vi har att tillgå

mia: jag och min man tycker olika. han vill använda fluorfri tandkräm men inte jag. till vårt barn. hur ska jag övertyga honom? 

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Detta är en svår fråga, men jag tycker det är viktigt att poängtera att det handlar om ert barns hälsa. Grav karies vet man om påverkar även barnets allmänna hälsa. Att som lite drabbas av karies innebär att man ökar risken för karies som vuxen.

Lotta: När jag hör om Freja som fick förstörda tänder för att hennes mamma valde bort fluor vill jag veta om det är ett problem som ni mött i fler fall? Är det vanligt?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Tyvärr så är detta vanligare än vad man tror. Ca 10% av barn och ungdomar i Sverige drabbas av grav karies. En ny undersökning i Stockholm har visat att 5% av 1-åringarna i vissa områden har karies.

B: Bör jag tänka annorlunda när det gäller tandvårdsprodukter med fluor om jag har barn och en egen brunn med halter i nivå med eller över gränsvärdet jämfört med om det är låga halter? Hur stort är bidraget av fluor från tandkräm resp vatten och andra källor?

Göran Dahllöf: Har man en fluorhalt i dricksvattnet över 1.5 mg/l som är gränsvärdet i dricksvatten. Bör man tänka på att inte andvända det till välling till små barn. Man bör inte få i sig mer än 0.05 mg per kilo och dag, 1 cm tandkräm innehåller 1.5 mg fluor

KajsaK: Jag har hört att Aloe Vera är lika effektivt som fluor men att man inte ska använda dessa ihop, då de tar ut varandra. Kan du som fluorförespråkare ändå ge ett objektivt svar på om detta stämmer?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Aloevera har ingen kariesförebyggande effekt som fluor har. Det kanske många tänker på med Aloevera att den har effekt är att deras tandkött kanske blir bättre vid tandborstning, men detta beror på den mekaniska rengörningen, den skyddar inte mot karies.

sofie: Spelar det någon roll hur mycket tandkräm jag tar till min tvååring?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Till din 2-åring ska du använda lika mycket tandkräm som hans/hennes lillfingernagel.  

19:26, 9 December 2014

Sandra: Är det verkligen nödvändigt för små barn med mjölktänder att använda fluor tandkräm?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Mjölktänder är känsligare är permanenta tänder i munmiljö. Därför är det viktigt att borsta tänderna med fluor. Fluoren stärker mjölktanden i munmiljön.

Martin: I andra länder finns exempel på barn som får tandfluoros vid användning av brunnar med fluorhalter i nivå med många svenska brunnar, det rör sig inte om några extrema värden. Är det glasklart vilket som är optimalt behov av fluor om man lägger samman privat brunnsvatten och övriga källor, hur mycket är ”lagom” och när är det för mycket?

Göran Dahllöf: Fluoros kan i lindra former uppstå vid halter över 1.5 mg/l. I Stockholm tex är fluorhalten 0.25 mg/l. Den optimala fluorkoncentrationen i dricksvatten ligger på 0.8-1.0 mg/l. Så att normalt svenskt vattenledningsvatten och fluortandkräm x 2 är normaldos. Om man utvecklar karies måste man ha högre doser

Tomas: Det verkar som min son har lättare att få hål. Vi borstar noga med fluortandkräm men ändå har han fått hål och början till hål. Han är sju år. Är det läge att använda mer fluor? 

Göran Dahllöf: Hej, ja jag skulle rekommendera det. Fluortabletter eller fluortuggummi 0.25 mg tre gånger om dagen + tandborstning morgon och kväll. 

Martin: På vilken vetenskaplig grund vilar dagens gränsvärden för fluor i dricksvatten, är det koncensus i forskarkåren? Nivån sänktes ju ganska nyligen. Hur viktigt är det att ha koll på sin egna brunn?

Göran Dahllöf: Det är bra konsensus kring 1.0 mg/l i dricksvatten har optimal kariesförebyggande effekt. Gränsväde i vattenverk är 1.5 mg/l. Har man egen brunn skall man lämna vattenprov, i alla fall om man har spädbarn hemma

Patrik: Vad är det i fluor som gör det så effektivt mot karies?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Fluoren verkar på olika sätt.

Den hämmar bakteriernas syraproduktion och den remineraliserar tanden när emaljen löses upp pga syraattackerna från bakterierna.

nLennart: Hej! Är det någon skillnad på vad kemisten har i sin fluortub och tandkrämstuben?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Vad kemisten har i sin fluortub, vet jag tyvärr inte.

Achmed: Det sprids ju på nätet att fluor inte är bra. Varför tror ni det sker just nu?

Göran Dahllöf: Det har kommit två artiklar i år, så kallade review-artiklar som visar att om halterna i dricksvatten är extremt höga 10-50 ggr högre än i svenskt vatten, påstår författarna att det kan påverka hjärnans utveckling. Jag har gått igenom dessa artiklar främst från Kina. Dessa artiklar håller inte en sådan kvalitet att man kan dra några slutsatser från dem. Däermot en mycket välkontrollerad studie från Nya Zealand som inte visade på någon effekt. Men den artikeln fick ingen uppmärksamhet

Pia: En tandläkare borde kunna rekommendera att inte äta socker?

Göran Dahllöf: Ja det är riktigt, men socker och kolhydrater finns i många näringsämnen. Idag är det tillsatt socker i det mesta. Det är nästa omöjligt att klara sig utan karies om man inte borstar med fluortandkräm. En sådan sockerrestriktion klarar de flesta barn inte av.

Skeptiker: Om man nu är så säker på att fluor är så ofarligt varför håller man på att forska på det så himla mycket?

Göran Dahllöf: Vad vi forskar mest kring är hur skall vi använda fluorpreparat så effektivt som möjligt. I Sverige finns grupper av barn med mycket hög kariesaktivitet. De barn vi behandlar under narkos har i genomsnitt 20 hål. Så vi vill veta hur vi skall förebygga karies för dessa barn. 

Kim: varför har jag fått mycket bättre tandhälsa efter att jag sluta använda flour?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Tandhälsa är flera saker. När man pratar tandhälsa så brukar det oftast handla om karies eller tandlossningssjukdom.

Om din tandhälsa har blivit bättre avseende karies, kan det handla om att du inte småäter längre, att du undviker sockerprodukter, viss genetik påverkar också. De flesta människor är behjälpta av fluortandkräm idag då vår livsstil gör att det det är svårt att helt sluta med sockerhaltiga produkter och småätande. 

Martin: Gör ni någon personlig vinning av att förespråka fluoranvändning?

Göran Dahllöf: Ingen, jag har ett barnperspektiv, karies är en infektionssjukdom som går att förebygga, om man är kariesfri som barn är man det också som vuxen, jag önskar att alla barn får uppleva detta. 

mia: vad tycker ni att de butiker som säljer fluorfria tandkrämer har för ansvar?

Georgios Tsilingaridis: Hej,

Butikerna säger att att de tar in det kunderna efterfrågar. Tyvärr så ser inte butikerna till barnperspektivet utan på ekonomi.

Susanne: Om man har en bra kosthållning och borstar tänderna ordentligt med fluorfri tandkräm får man väl inte en massa hål?

Göran Dahllöf: För barn är den risken trots allt stor, det finns tillsatt socker i många födoämnen och alla kolhydrater kan nyttjas av de kariesorsakande bakterierna i munne. Torkad frukt är väl bra, innehåller 10% socker

Carl: Vad är en edokrinolog?

Göran Dahllöf: Som är expert på hormoner som styr sköldkörteln

Tine: Hur vet man vad ska tro på nä det rapporteras så olika ?

Göran Dahllöf: Tror man får tänka som så om läkemedelsverket, tandläkare och de som arbetar med kariesproblematiken säger en sak kan man inte direkt ställa den samlade kunskapen mot enstaka bloggare. Det är svårt att tolka vetenskap här behöver man vägledning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet