Fluorrapportering väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytts rapportering om fluoranvändning har fått många tittare och läsare att reagera. Både lokalt och internationellt.

Under den senaste tiden har Smålandsnytt rapporterat flitigt om fluoranvändning. Det har berättats om Filippa Högberg som varje kväll dricker ett glas mjölk med fluor i, fluortanter som är på väg att försvinna och att allt fler väljer fluorfri tandkräm.

– Vi såg att det fanns en oro på bloggar och på nätet för hur fluortandkräm kan påverka framför allt barn. Så vi ville lyfta oron och diskussionen och visa hur det faktiskt ligger till, säger Emma Eriksson, redaktör på Smålandsnytt.

Fluoranvändandet

Forskare och experter är eniga

Enligt Läkemedelsvärket finns det ingen risk med att använda fluortandkräm och tandvårdsexperter menar att fluor istället har lagt grunden till den goda tandhygien vi har i dag.

– Det är en oroande utveckling och kommer leda till en folkhälsokatastrof och att barn börjar utveckla karies igen. Och framförallt i grupper där kostvanorna inte är perfekta. Fluor är grunden för kariespreventionen i Sverige och grunden till varför kariesförekomsten har minskat till de låga nivåerna som är, säger Göran Dahllöf som är professor och övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska Institutet.

Stort engagemang

I sociala medier har artiklarna spridits långa vägar. Tiotusentals tittare och läsare har engagerat sig, inte bara i Småland utan även internationellt.

– Fler velger fluorfri tannkrem. Hva blir følgene? frågar sig Anne-Kristine Solheim, ordförande för Sør-Trøndelag tandläkarförening i Trondheim, på Twitter.

Mest spridning fick artikeln om tvååriga Freja, vars tänder bröts ner när hon slutade använda fluortandkräm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet