Chef fejkade dödshot från anställda – stäms på halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

En mellanchef vid en fabrik i Vimmerby kommun misstänks ha lurat sin arbetsgivare att han blivit dödshotad på jobbet. Hans arbetsgivare vidtog dyra säkerhetsåtgärder, bland anat ordnade man en hemlig bostad åt mannen – men allt visade sig vara fejk. Nu åtalas han.

Händelserna inträffade under hösten 2020. Den misstänkte mannen, som är i 40-årsåldern, jobbade som mellanchef med personalansvar på ett industriföretag och larmade för sin arbetsgivare att han utsatts för hot från andra anställda, på grund av sin roll som chef.

Han ska förutom att ha berättat om hoten även presenterat tre anonyma hotbrev mot honom – brev som enligt åtalet varit helt fejkade.

Ordnade hemligt boende

Efter att de påstådda hoten blivit kända för arbetsgivaren har företaget ordnat med hyrbil och hemligt boende till mannen, som bodde i en lägenhet som företaget bekostade under tre månader.

Företaget vidtog även ett ”etiskt säkerhetsstopp” på fabriken för att utreda hoten mot chefen.

Krävs på halv miljon i skadestånd

Företaget betalade även för en säkerhets- och it-utredning, en riskutredning, en gärningsmannaprofil och för företagshälsovård för chefen. Totalt bedömer företaget att kostnaderna för att utreda och agera mot hoten landat i drygt 450 000 kronor.

Chefen, som har erkänt brott, åtalas nu för oredligt förfarande och hans arbetsgivare kräver honom på skadestånd för de pengar man lagt ner på att hantera de falska hoten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet