Ola Kronkvist, chef på polisutbildningen i Växjö. Foto: Richard Söderberg/SVT

Chefen på polisutbildningen: ”Sänkta krav fel väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av platserna på polisutbildningen i Växjö gapar tomma. För att öka antalet studenter har Polismyndigheten sänkt kraven. Något som nu får kritik av Ola Kronkvist, chef på polisutbildningen i Växjö.

– Man kan möjligtvis väldigt kortsiktigt få in några hundra polisstudenter till. Men vi sänker inga krav här på polisutbildningen. Så om de inte svarar upp mot de krav vi ställer kommer de inte bli poliser ändå, berättar han.

Vid antagningsproven har flera fystest plockats bort: mätning av koordinationsförmåga, mätning av syreupptagning vid löpning och ett styrkestest där en 70-kilosdocka ska släpas ett antal meter.

”Otroligt lätt att testa”

Det testas inte heller om man orkar avfyra ett vapen, vilket gjort att studenter tvingats lämna utbildningen.

– Det som händer då är att de får ett litet träningsprogram. När de övat upp sin handstyrka kan de delta i undervisningen igen. Problemet är att under tiden det tar hinner de komma ganska långt efter.

– Det hade varit otroligt lätt att testa handstyrkan vid rekryteringen. Det skulle ta 30 sekunder – man klämmer på ett handtag, säger Ola Kronkvist.

Frågor om tvångstankar och sömnproblem

Han är också kritisk till de frågor som ställs via ett webbformulär utformat av psykologer. Det innehåller bland annat frågor om den sökande haft tvångstankar eller sömnsvårigheter.

– Jag skulle nog påstå att de flesta någon gång haft en tvångstanke: man går in och kollar kaffebryggaren en extra gång. Nästan alla har väl haft problem att sova. Så den typen av frågor gynnar inte dem som svarar ärligt, och det kanske är just de som vi vill ha som poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisrekrytering i Växjö

Mer i ämnet